Politik

Varannan amerikan har fylleshoppat

Amerikanerna spontanshoppar för drygt 40 miljarder dollar när de är berusade, visar en undersökning. 

Pizza, kläder, tobak – och husdjur. När amerikanerna är onyktra, öppnar de plånboken och genomför fler ogenomtänkta köp än annars. Det visar en undersökning genomförd på drygt 2 000 personer av sajten Finder. Enligt deras uppskattningar ska 46 procent av USA:s vuxna befolkning ha medgivit att de shoppat när de var berusade, och i genomsnitt ska de ha spenderat motsvarande cirka 4 120 kronor vardera på fylleköp under 2018.

Förra året shoppade amerikanerna alltså för totalt 39.4 miljarder dollar på fyllan, vilket är mer än för 2017. Då landade siffran på 30,4 miljarder dollar.

Mest pengar tenderar att gå till mat; 52 procent svarande sa att de lagt sina pengar på takeout-mat och snacks när de var onyktra. I undersökningen framkom även att 43 procent shoppade skor och kläder, samt att 30 procent hade köpt cigaretter. 10 procent uppgav också att de köpt narkotika.

Något mer överraskande är kanske att folk uppgav att de till och med köpt bilar, 10 procent, husdjur, 12 procent, och resor, 14 procent, när de var onyktra.

Siffrorna visar att män spenderade mer än kvinnor: 56 procent hade shoppat berusade, medan 44 procent av kvinnorna hade gjort det.

Mer från Accent