Filmtips

Våra Gårdars bästa filmtips

I helgen arrangerade Våra Gårdar filmdagarna i Leksand – en helg späckad med intressanta, nya filmer och spännande samtal om film och biografverksamhet.

Merparten av Våra Gårdars personal for till filmdagarna i Leksand för att prata bio och se film med representanter från bland annat Folket Bio och Filminstitutet. På plats fanns Våra Gårdars biografkonsulent Lili Parsipour, som såg en handfull bra filmer som snart kommer på bio. Här är hennes tips till bästa filmupplevelser i sommar och höst.

En spännande nyhet på filmhimlen är att NonStop Entertainment nysatsar på gamla klassiker under projektnamnet Nonstop Timeless. Under filmdagarna visades Charlie Chaplins Moderna tider från 1936. Nypremiär blir det på bio den 30 september.

Angry Indian Godesses, en indisk film som handlar om en framgångsrik modefotograf som samlar alla sina tjejkompisar i sitt hem i Goa för att berätta en överraskande nyhet: hon ska gifta sig. Då påbörjar de sju vännerna en utflippad möhippa som varar i en vecka. Under veckan avhandlar väninnorna allt ifrån sex till vänskap, familj och gudomlighet.

Det är sällan man ser indiska kvinnor skildras så här fritt och öppet. De pratar klass, relationer, jobb och det känns både spännande och helt nytt. Filmen tar upp stora och aktuella frågor som berör indiska kvinnor. Jätteintressant, säger Lili Parsipour.

Idol är en är palestinsk film som redan haft biopremiär, men som är väl värd att lyfta fram, anser Lili Parsipour.

– Det är inte ofta vi får ta del av palestinsk film. Den här är annorlunda, eftersom det är så peppig och positiv.

The dressmaker är en australiensisk film om kärlek, hat och makalösa klänningar med Kate Winslet i huvudrollen. Hennes rollfigur Tilly, som är en sömmerska av världsklass, återvänder till sin inskränkta hemby för att ta hand om sin sjuka mor. Det väcker förstås mycket känslor och river upp sår från det förflutna. Premiär 3 juni.

Andra filmer som visades under filmdagarna i Leksand var: The nice guys, Warcraft: The beginning, Freeheld, Den lille prinsen (barn), Bortom Lampedusa (dokumentär), Money Monster, The Neon Demon samt Kollektivet

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer