Var femte gymnasiepojke har provat knark

DRUGNEWS Alkoholkonsumtion minskar bland ungdomar. Men narkotika har stabiliserat sig på en högre nivå bland gymnasiepojkar, 20 procent har prövat, framförallt cannabis, enligt CAN:s skolelevsundersökning i år.

Rapporten om Skolelevers drogvanor från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning blir troligen klar senare i veckan, men några siffror släppts redan nu.

Användning av narkotika har ökat sedan år 2008 bland pojkar i gymnasiets årskurs 2. Då var det cirka 16 procent av pojkarna som någon provat en illegal drog, främst rökt cannabis. Ifjol svarade 21 procent och i årets enkät 20 procent att de provat. De flesta har rökt 1-4 gånger.

Bland gymnasieflickorna har det legat ganska stabilt kring 13-15 procent under samma tidsperiod och blev i år 14 procent.

Regionala skillnader är dock stora, det är främst i storstadsområden andel är högst som provat narkotika. I Stockholm uppger 27 procent av tillfrågade gymnasiepojkarna att de provat och i Skåne 25 procent. Bland flickorna är andelen högst i Skåne med 21 procent, och i Stockholm 20 procent.

– Andelen med narkotikavana har stannat på en lite högre nivå för pojkar. Det tyder på en högre tillgänglighet och ändrade attityder till cannabis, säger Clara Henriksson, utredare på CAN, till Drugnews.

Samtidigt fortsätter alkoholkonsumtionen minska bland ungdomar. Både bland de i grundskolan och på gymnasiet är det färre som intensivkonsumerar och har druckit alkohol senaste året.

– Det är rekordlåga nivåer, även för gymnasister, säger Clara Henriksson.

Tidigare i år redovisades att andelen grundskolelever i nian som dricker alkohol gått ner från 90 procent när mätningarna inleddes 1971 till i år 55 procent bland pojkar och 57 procent bland flickorna. Nio procent av pojkarna och sex procent av flickorna i niondeklassen svarade att de prövat narkotika.

Drugnews/SL

Not: I skolundersökningen i år har drygt 4 600 grundskoleelever och 3 600 gymnasieelever svarat på frågor om alkohol, narkotika, tobak, sniffning och doping. Totalt 130 tabeller redovisas när rapporten släpps senare i december.

Mer från Accent