Vänskap utan gränser i Enköping

I pur ilska över att Sverigedemokraterna tog sig i riksdagen drog IOGT-NTOkonsulenten Mona Örjes dagen efter valet igång den fristående organisationen Vänskap utan gränser. Tanken är att skapa mötesplatser för svenskar och invandrare för att bli vänner och göra roliga saker ihop.

Föreningen har funnits tidigare i Enköping, men förde fram tills för något år sedan en slumrande tillvaro, då den helt gick i graven. Men nu har den alltså återuppstått med förnyad kraft. Via facebook raggade Mona Örjes intresserade och första mötet kunde gå av stapeln. Ett 25-tal, gamla medlemmar, nyfikna, arga och politiker, dök upp.

-Jag var rädd att det bara skulle komma etniska svenskar som gillar att krama invandrare. Men så blev det inte, det var en blandning av svenskar och människor från andra kulturer, säger hon.

På mötet diskuterades vad man ska göra tillsammans i framtiden. Starta studiecirklar, hitta fler mötesplatser och nå ut till skolor och ungdomar var några av förslagen. Frågan om att bjuda in Sverigedemokraterna för samtal dök också upp.

-Vi är ingen kamporganisation, utan vill bygga vänskap och broar mellan människor. Sverigedemokraterna är välkomna om de är beredda att ta till sig det vi står för, säger Mona Örjes.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent