Utredare vill stänga Göteborgskrogar senast klockan två

Frågan om hur länge krogarna i Göteborg ska få servera alkohol har diskuterats länge. Polisen vill få bort de nattöppna ställena och får nu stöd av alkoholforskare.

Polisen i Göteborg har under en längre tid velat få bort de serveringsställen som har öppet till fem. Skälet är att man ser ett direkt samband mellan serveringen och de våldsbrott som sker i anslutning till krogarna, och man har därför föreslagit klockan tre som sista serveringstid.

Politikerna har inte kunnat komma överens om hur man ska hantera frågan och de femöppna krogarna är kvar. För en tid sedan gav man alkoholforskaren Fredrik Spak i uppdrag att ta fram en rapport om hur sambandet mellan folkhälsan och krogarnas öppettider.

Nu är rapporten klar och Fredrik Spak går längre än polisen och vill begränsa alkoholförsäljningen till klockan två på natten.

Av rapporten framgår att våldet ökar för varje timma som krogarna håller öppet. Bland annat hänvisas till goda erfarenheter från Norge, där man på många ställen valt att sätta stopp för alkoholservering just klockan två.

I dag finns sexton krogar i Göteborg med tillstånd att servera alkohol till klockan fem. Detta kan jämföras med Stockholm som trots en betydligt större befolkning bara har femton nattöppna krogar.

 Pierre Andersson

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer