Drugnews

USA-banker får sköta cannabispengar

Banker i USA tillåts erbjuda vissa banktjänster till legala marijuanaindustrin, men måste rapportera misstänkt brottsliga aktiviteter, enligt regeringens nya regler.

I fredags presenterade finansdepartementet och justitiedepartementet nya riktlinjer för hur amerikanska banker ska få göra affärer med licenserade odlare och försäljare. Detta utan att riskera åtalas.

– Detta är en enorm seger för våra medlemmar, våra samhällen och bankerna som tar tillfället att erbjuda tjänster för en blomstrande ny marknad, säger Aaron Smith, chef för lobbyorganisationen National Cannabis Industry Association, till Denver Post.

Men enligt det sjusidiga regeldokumentet måste de banker som hanterar cannabis-pengar ha ”noggrann kundkännedom” och rapportera misstänkta aktiviteter till federala myndigheter. Enligt finansdepartementet kan lättnaderna ge mer ”större finansiell transparens” om en industri som fortfarande är illegal in nästa varje stat.

De nya riktlinjerna kommer sedan allt fler delstater har tillåtit handel med marijuana och det lett till en stor kontanthandel, med ökade rånrisker och förvaring av pengar.

Ett tjugotal delstater tillåter drogen som medicin och Colorado och Washington har legaliserat även den för nöjesbruk i Colorado och Washington. Detta trots att cannabis samtidigt är illegalt enligt federala lagar i USA.

Flera investerare bjöds nyligen in till möte i Las Vegas för att satsa i den växande legala marijuana-sektorn. Bedömare tror att ”Big marijuana” i år kan växa 64 procent till över 2,3 miljarder dollar i USA. Ifjol fick delstaten Colorado in nio miljoner dollar i skatteintäkter från marijanahandeln.

Men flera banker är skeptiska till nya möjligheten att hantera narkotikapengar, utan avvaktar klargörande i kongressen om känsliga affärskritiska tjänster.

– Vi kommer ännu inte att ta hand om deras pengar. Vi känner oss inte bekväma med bara dessa riktlinjer, det är helt enkelt för mycket som stor på spel, säger en vice vd för FirstBank, Colorados näststörsta sparinstitut, till Denver Post.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer