Drugnews

Uruguay legaliserar cannabishandel

Uruguay blir första land i världen att legalisera hela kedjan odling, försäljning och rökning av cannabis. Detta sedan senaten antagit regeringens kontroversiella lagförslag.

Förslaget som vänsterpresidenten José Mujica drivit fram antogs i senaten sent i tisdags med röstsiffrorna 16 för och 13 emot, rapporterar flera medier. I somras fick det stöd av en knapp majoritet av parlamentets deputeradekammare.

Från april nästa år ska cannabisanvändare kunna köpa max 40 gram per månad från licenserade apotek om de är medborgare i Uruguay och har fyllt 18 år. Kunderna och deras inköp ska registreras i en statlig databas.

Invånare ska även få odla sex cannabisplantor (motsvarande 480 gram) för eget bruk. Och rökklubbar med upp till 45 medlemmar kommer få odla upp till 99 plantor per år.

Presidenten ser legaliseringen som ett försök att bekämpa organiserad kriminalitet, som hotar landets stabilitet, genom att rycka bort dess vinster från en redan existerande narkotikamarknad. Men även få in skatteintäkter från cannabishandel till resurser för polis och missbruksbehandling.

– Vi har länge gett denna marknad som en gåva till narkotikahandlare och det är mer socialt destruktivt än drogen själv, eftersom den hotar hela samhället, säger den 78-årige presidenten till nyhetsbyrån Telam.

Omkring 120 000 av Uruguays 3,4 miljoner invånare röker varje år cannabis, varav 20 000 dagligen. För att konkurrera ut den illegala marknaden planerar staten sälja drogen för cirka 7 kronor per gram i början, enligt lokala medier.

Legaliseringsexperimentet i Uruguay kommer att följas noga av många. Särskilt i Latinamerika där drogproblemen ökat och några ledare överväger en mer liberal narkotikapolitik för att försöka stoppa våldet i droghandels spår.

En diplomat på Uruguays ambassad i Stockholm säger till Drugnews att senatens omröstning hade dragit ut på tiden efter stort motstånd från oppositionen.

Oppositionspartier har varnat för att en legalisering av marijuana kan leda till ökade drogproblem, inte mindre som regeringen hoppas. De har även hotat att begära en folkomröstning om frågan. En majoritet av invånarna är emot en legalisering, enligt opinionsundersökningar.

Även narkotikakontrollorganet INCB har varnat Uruguay för att genomföra legaliseringen som strider mot de internationella narkotikakonventionerna. Frågan kommer med all säkerhet diskuteras vid kommande FN-toppmöte.

Legalisering av marijuana införs även i två delstater i USA efter årsskiftet. Obama-administrationen är emot detta, men har valt att inte rättsligt ingripa. På så sätt är experimentet i Uruguay mer långtgående.

Uruguays senats beslut gratuleras i ett öppet brev från drogliberala International Drug Policy Consortium med underorganisationer som”establishes the basis for a new paradigm in drug policy”. Man hoppas på en viktig vändning vid FN:s särskilda session om narkotika (UNGASS) 2016.

Andra är mer bekymrade.

– Det är väldigt olyckligt beslut och ett allvarligt experiment med en farlig drog som Uruguay nu prövar, säger Sven-Olov Carlsson, styrelseordförande för drogrestriktiva nätverket World Federation Against Drugs, till Drugnews.

Främst för landet där problemen riskerar att öka genom att cannabis blir mer tillänglig. Men även genom att bryta mot den FN-konvention landet skrivit under.

Carlsson tror cannabisfrågan nu kan få än mer fokus och säger att WFAD än ihärdigare måste motverka att en uppgiven tillåtande inställning strider sig.

Han befinner sig just nu i Mexiko där narkotikadebatten är het om vad göra åt drogkarteller och våldet. Men på federal nivå ses inte där legalisering som alternativ.

– I grunden handlar det om vilket samhälle vi vill ha. Man bekämpar inte kriminalitet genom att göra narkotika laglig, droger orsakar mycket skador. Även om cannabis skulle tillåtas så finns en svartmarknad, exempelvis sälja till ungdomar och handel med andra preparat, säger Sven-Olov Carlsson.

Mer från Accent