vintillverkning

Uppdrag granskning: ”Systembolaget bryter mot egna regler”

Tidigare i veckan bedyrade Systembolaget för Accent att man följer lokala lagar och kollektivavtal när man köper in viner. Nu visar en undersökning från Uppdrag granskning att så inte är fallet.

Uppdrag granskning har tagit del av lönebesked för arbetarna hos vinproducenten Leeuwenkuil i Sydafrika. Lönebeskeden visar att arbetsgivaren gjort avdrag på 80 procent för boende och elektricitet. Enligt sydafrikansk lag får sådana avdrag inte överstiga 20 procent. Arbetarna på Leeuwenkuils gårdar kan tjäna så lite som 62 kronor om dagen trots att minimilönen är 76 kronor om dagen.

Systembolagets biträdande presschef Ida Ingerö säger i en intervju med Uppdrag granskning att Systembolaget behöver titta närmare på lönerna på Leeuwenkuil.

– Vi gjorde ett antal kontroller där i våras och vi har sett väldigt tydligt att vi måste göra ännu fler kontroller. Det är därför vi ska göra ännu fler, vi gjorde 100 under 2016, vi kommer göra 200 kontroller under 2017, säger hon till Uppdrag granskning.

Samtidigt har Dagrofa, en av Danmarks största dagligvarukedjor nu beslutat att sluta köpa in viner från sydafrikanska Robertson Winery efter att ha tagit del av material från Uppdrags gransknings program Bittra druvor. Även folkhälsominister Gabriel Wikström säger till Drugnews att han kommer att avstå från vissa vinsorter tills vidare.

Över 200 arbetare på Robertson Winery har befunnit sig i strejk i mer än en månad. De kräver organiseringsfrihet och löner som går att leva på. Vinföretaget har svarat genom att hyra in strejkbrytare och försökt få två fackföreningsledare gripna för strejken. Sydafrikansk domstol kräver att parterna i strejken ska försöka komma fram till en lösning senast på fredag enligt Uppdrag granskning.

Hela Uppdrag gransknings program finns att se här.

Mer från Accent