Almedalen 2019

UNF rankar Almedalens mingel

De har redan ett samarbete kring Almedalsdrinken – nu fördjupas samspelet mellan UNF och Makthavare.se – UNF ska hissa eller dissa Almedalens mingel.

Vi har gått och sniffat på varandra länge. De gillar vår Almedalsdrink och vi gillar deras lista, säger Isabelle Benfalk, ordförande i Ungdomens nykterhetsförbund, UNF.

Almedalsdrinken har blivit tradition på Almedalsveckan i Visby och har serverats sedan 2012 av nätverket Folkrörelser mot droger, där bland andra IOGT-NTO och UNF ingår.

Drinken har tidigare lanserats av UNF och makthavare.se och i år har de valt att samarbeta mer än vanligt. Sajten Makthavare föddes ur en Almedalsblogg, och har sedan vuxit till en inflytelserik webbtidning om politik och samhälle, med en årlig lista där de listar framtidens makthavare.

Precis som tidigare år har de listat alla de bästa mingel som kommer att pågå under politikerveckan, men i år har deras samarbetspartners UNF fått äran att hissa och dissa alla olika mingel; ofta ur ett alkoholfritt- och ungdomsperspektiv.

UNF:arna är exempelvis positiva till samarbetsorganisationen för Sveriges ungdomsförbund, LSU:s mingel: ”Minglet du garanterat kan räkna med. 100% unga. 100% alkoholfritt, och Almedalsdrinken som flödar. Vi spår 5 av 5 Almedalsdrinkar i betyg.”

Men de är däremot betydligt mer kritiska till ett snusmingel som Patrik Strömer, generalsekreterare Svenska Snustillverkarföreningen, håller i: ”Pool-party och god mat kan nå alla målgrupper. Men snus och sannolikt sprit låter mindre inkluderande för ett ungt Almedalen.”

Isabelle Benfalk berättar att UNF dessutom kommer att ordna ett eget mingel tillsammans med makthavare.se under Almedalsveckan.
– Mingel under Almedalen handlar ofta om att unga får möta makthavare. Men vi gör en egen twist på det med ungdomsfokus – har vi bjudit in framtidens makthavare från makthavare.se-listan, sedan är det alla nuvarande makthavare som får chansen att träffa dem istället, säger Isabelle Benfalk, som själv tidigare hamnat på makthavarlistan.

Men detta blir Isabelle Benfalks sista besök på politikerveckan i Almedalen i sin roll som ordförande för UNF. Istället ska hon fokusera på sina studier.

– Efter Almedalen kommer jag att leva i civilsamhällescelibat ett halvår. Sedan får vi se, säger hon.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer