cannabis

TV-doktorn Mikael mordhotad efter uttalanden om cannabis

Läkaren Mikael Sandström uttalade sig kritiskt om cannabis i TV4:s morgonprogram. Efter sändningen har han mordhotats: ”De skrev att jag skulle få knivar i strupen”.

Mikael Sandström är återkommande expert i Nyhetsmorgon och van vid kritik för sina utlåtanden. Men han har aldrig fått så allvarliga hot som efter hans negativa kommentarer om cannabis häromveckan.
– Det kändes overkligt, säger Mikael Sandström till Accent.
I november fick han en tittarfråga i programmet om varför cannabis inte legaliserades – ”eftersom ingen har dött av drogen”. Frågan fick Mikael Sandström att reagera kraftigt: ”Cannabis har gifteffekt på hjärta och lungor. Det där är en myt och det har visst dött tusentals, eller fler, vad gäller överdoseringar* av cannabis. […] Det är knark”, svarade han i Nyhetsmorgon.

 
Efter hans medverkan kom hoten, via mejl och på Facebook.
– De skrev att jag var en idiot och skulle dö. Flera hot var konkreta, som att de skulle sticka knivar i strupen på mig, säger Mikael Sandström. Han diskuterade hoten med TV4 och hur de skulle gå vidare. De valde att polisanmäla. Enligt Mikael Sandström har polis lyckats spåra vissa av ip-adresserna till en dator i Göteborgsområdet, men han säger att det verkar vara svårt att komma åt personerna rättsligt. Uppgifterna har däremot lämnats till TV4:s säkerhetsavdelning och Mikael Sandström är trots allt inte rädd för att någon ska verkställa hoten.
– Det är klart, jag är en normal medborgare, så min adress går att få tag på. Men jag tittar inte över axeln efter detta, säger han.

 
Mikael Sandström är dock besviken över att ingen som skrev till honom var intresserad av att ens debattera.
– De hade bestämt sig för att cannabis är bra och var inte mottagliga för ett annat resonemang. Istället tycker de att jag ska dö, bara för att de inte tycker som jag. Men jag har jobbat längre i vården än vissa av de här personerna har levt och har lång erfarenhet av att vårda missbrukare, säger han.
När Mikael Sandström inte sitter i tv-soffan, jobbar han som akutläkare vid Lindesbergs lasarett. Där kan det också vara många som är ilskna och påverkade.
– Så jag har en hög toleransnivå. Men det är sådana hot som poliser, personer i sjukvården och på andra myndigheter möter dagligen på sin arbetsplats, dels på grund av just droger.

Han anser dock att medicinsk cannabis kan ha fördelar för kroniska smärtpatienter.
– Men det gäller medel som inte har ruseffekt, och det rör en mycket liten patientgrupp. Dessutom är det inte ett mirakelmedel som vissa vill få det till. Vi bör inte släppa cannabis fritt, för samhället behöver inte fler droger och rusningsmedel. Det kommer visa sig i och med den ökade liberaliseringen.

Att han kommer att fortsätta att uttala sig negativt om cannabis eller andra droger i tv i framtiden råder det heller inga tvivel om.
– NEJ! Med stora bokstäver. Jag viker mig inte för det där, säger han.

*Fotnot: Accent rapporterar fortlöpande om hälsofarorna med cannabis men finner dock inget stöd för uppgiften att cannabisöverdoser har orsakat tusentals dödsfall.

Mer från Accent