Dagligen passerar tusentals bilar fullastade med alkohol tullkontrollerna vid Sveriges gränser. Så länge alkoholen är för privat bruk kan tullen inte göra någonting för att stoppa spriten.
Tullens kamp mot spritinförseln kan närmast jämföras med Davids kamp mot Goliath. 2010 ökade tullen sina insatser. Därmed ökade spritbeslagen från 48 722 liter 2009 till 78 330 liter 2010. Vin- och ölbeslagen minskade något.
Med tanke på att det samma år smugglades in 24 miljoner liter öl, 2,7 miljoner liter sprit och nästan två miljoner liter vin, enbart från Tyskland, är det en försvinnande liten del som stoppas.
– Vi måste få fram bevis att det är ställt utom rimligt tvivel att det ska säljas. Det är svårt och kräver mycket resurser, säger Sune Rydén som är nationell specialist på alkohol- och tobaksfrågor på Tullverket och fortsätter:
– Våra resenärer, eller vad man ska kalla dem, säger att de ska ha 50-årsfest, midsommarfest och bröllop. Det är många som ska gifta sig. När man frågar vem de ska gifta sig med säger de att det inte är klart än.
Enligt Sune Rydén skulle tullen kunna stoppa en större mängd alkohol om det fanns tydligare gränser för hur mycket alkohol som får föras in i Sverige.
– Upphovet till att vi har den stora införseln är att regelverket är så flytande. Faktum är att det är tillåtet att åka till Tyskland och handla alkohol om du ska ha det för eget bruk. Det kan vi inte göra någonting åt.
Joanna Wågström