Låg lön, ovärdiga bostäder och utbredd alkoholism. Det är verkligheten för arbetarna på afrikanska vingårdar. Nu kräver representanter från det Sydafrikanska fackförbundet Sikhula Sonke att Systembolaget ska ta sitt ansvar genom att ställa högre krav på sina leverantörer.
En miljon människor jobbar på vinfarmar i Sydafrika, räknar man med familjerna är det sju miljoner människor som lever på vingårdarna. Familjerna bor i undermåliga hus ägda av farmägarna. De saknar ofta vatten, elektricitet och toalett. En farmarbetare tjänar cirka 60 rand per dag, 55 svenska kronor, pengar som ofta går till att köpa alkohol.
– 60 procent av människorna på farmarna är antingen alkoholister eller anhöriga, säger Dawid Africa, en av representanterna för farmarbetarnas fackförbund Sikhula Sonke som är på besök i Sverige.
Det utbredda drickandet leder till våld, sexuella övergrepp och spridning av HIV berättar Wendy Pekeur som är generalsekreterare på Sikhula Sonke. Fackförbundet, som startades av kvinnor, organiserar 5 000 farmarbetare i dag, mindre än fem procent av farmarbetarna i Sydafrika.
Alkoholproblemen är till stor del en konsekvens av det gamla tot-systemet som innebar att arbetarna fick betalt i vin istället för pengar. Ett system som numera är förbjudet men som lever vidare bakom stängda dörrar. Tot-systemet har bland annat inneburit att Afrika har det högsta antalet barn som föds med Fetalt Alkoholsyndrom, FAS, i världen.
– Vi brukar säga att barnen som föds på farmarna kan bli advokater, jobba i affärer eller vad de än vill, men om de föds med FAS har de inga möjligheter, säger Wendy Pekeur.
Fackrepresentanterna är på besök i Sverige som en del i kampanjen Rättvis vinhandel 2011 som startades av några svenska organisationer i samarbete med Sikhula Sonke i november. De vill pressa Systembolaget till att ställa högre krav på sina vinleverantörer, inte bara i Afrika utan även i Chile, Argentina och andra länder där liknande förhållanden råder.
Wendy Pekeur och hennes kolleger vill att Systembolaget ska kräva att deras handelspartners blivit godkända av det sydafrikanska förbundet för en etisk vinindustri, WIETA och att de lever upp till WIETAS uppförandekod.
– Det är därför vi är här. Vi vill att arbetarna ska tjäna tillräckligt med pengar för att kunna leva och äta. Att de ska ha betald mammaledighet, säkrare arbete och rätt att organisera sig fackligt, säger Wendy Pekeur.
Systembolaget har tillsammans med de övriga nordiska monopolkollegerna arbetat på en uppförandekod under två års tid som snart ska vara klar. Koden ska enligt Systembolagets presschef Lennart Agén presenteras inom kort och träda i kraft senast 1 januari 2012.
– Vi har kommit väldigt långt med arbetet. Det handlar bland annat om levnadsvillkor, arbetsvillkor, rätten att ansluta sig fackligt, det gäller också miljöfrågor. Vi vill göra det här ordenligt, det är inget billigt marknadsföringstrick, säger han.
Kommer ni att leva upp till WIETAS uppförandekod?
– Det finns mycket goda saker som kommer att följa med . Men WIETA är en sydafrikansk organisation som bygger på sydafrikanska förhållanden. Vår kod måste gå att applicera på alla länder.
Hur mycket kan Systembolaget påverka förhållandena?
– Sverige är det land näst efter England som köper mest sydafrikanska viner och eftersom vi gör det här tillsammans med våra nordiska kolleger blir vi en ännu starkare aktör. Men det kan bara fungera om man gör det i samarbete med hela leverantörskedjan.
Joanna Wågström