Hemleverans

Transportarbetarna kritiska till hemkörning

Transportarbetareförbundet är kritiska till Systembolagets planer på hemleveranser av alkohol. "Det här är uppgifter långt utöver det vanliga" menar man.

Fackförbundet är bland annat kritiska till att transportföretaget som åtagit sig att köra ut Systembolagets leveranser, Bring Express, inte har diskuterat saken med dem först.

– Det är anmärkningsvärt att företaget Bring Express åtagit sig ett uppdrag som innebär att våra medlemmar får helt nya arbetsuppgifter, arbetsuppgifter som ligger långt från de vanliga godstransporterna. Detta utan att först kontakta medlemmarnas fackförbund, säger Markus Pettersson, förbundssekreterare Transport, i ett pressmeddelande.

Transportarbetareförbundet menar att de nya arbetsuppgifterna är lång utöver det som normalt ingår i en chaufförs arbetsuppgifter. Här ska man också klara ålderskontroller, se till att inte leverera till någon onykter och bedöma om risk för langning föreligger. Man pekar också på att hotfulla situationer kan komma att uppstå – som då måste hanteras av en ensam chaufför.

– Förutom arbetsmiljöfrågan finns även stora frågetecken kring vem som har ansvar och vem som är straffskyldig om felbeslut tas, säger Markus Pettersson.

Mer från Accent