Tonåringar fick handla sprit på Systemet

Fyra tonåringar, 16–19 år gamla, testade om de fick handla alkohol på olika Systembolag runt om i Linköping och Norrköping – och det fick de. Bakom testet av Systembolagets 20-årsgräns ligger Svt Östnytt.

Alkoholen på Systembolaget ska vara utom räckhåll för alla under 20 år, och alla som ser ut att vara under 25 år gamla ska visa legitimation. Vissa butiker har även en egen policy som innebär att alla som ser ut att vara under 30 år ska visa leg.

Men när Svt Östnytt låter fyra ungdomar, en 16-åring, två 18-åringar och en 19-åring, testa olika Systembolag i Linköping och Norrköping lyckas samtliga köpa ut alkohol.

– Det var inga problem alls. I kassan frågade de efter legitimation, men jag sa att jag hade glömt det, säger 18-åriga Lovisa Eriksson till Svt Östnytt.

Efter testet kontaktade Svt Östnytt butikscheferna, och samtliga lovar att rutinerna ska ses över.

– Jag anser att det är väldigt allvarligt. Det här är någonting som vi måste ta tag i internt för att se vad vi kan göra åt det, någon sorts annan utbildning måste det bli, eftersom det uppenbart inte fungerar, säger Michael Ewertsson, butikschef i Hageby Centrum i Norrköping, till Svt Östnytt.

Jenny Stadigs

Mer från Accent