Tio års fängelse för hamnarbetare

DRUGNEWS. Två anställda i Helsingborg hamn dömdes i fredags till tio års fängelse vardera för försök till grovt narkotikabrott. De tog förra sommaren emot en container som skulle ha innehållit drygt 106 kilo kokain av hög kvalitet.

Tullen hade fått reda på att narkotikapartiet – värt uppåt en halv miljard kronor i missbrukarled – var på väg från Ecuador till Sverige via Tyskland i en container med fryst broccoli. I Hamburg byttes kokainet ut till strösocker och fick fortsätta till Helsingborg. Officiell slutdestination var Findus i Bjuv.

Men när tull, kustbevakning och polis låg i beredskap den 2 juli kring Helsingborgs hamn och övervaktade operationen, så flyttades inte containern över till lastbil som man trott. Utan två medelålders hamnanställda tog hand om lasten. Övervakningsfilm visar hur en 46-årig hamnarbetare hämtade containern med truck och körde den till en avskild del i hamnen. Sen kom hans 45-årige förman och tog prover på innehållet och körde iväg de nio plast dunkarna på sin pickup-bil till en annan plats i hamnen.

Tull och polis fortsatte att spana och avlyssnade männens telefonsamtal en längre tid och grep dem först under hösten. Båda har förnekat inblandning i brott, men 46-åringen har uppgett att han skulle hämta 100 kilo ”anabola steroider” för vilket han skulle få 100 000 kronor. En summa rätten anser mer realistisk gällande för kokainpartiet.

Förmannen har inte erkänt någon inblandning, men i inspelade samtal säger han att affären ”sketet sig” och om en annan smuggling att ”nästa är på 500,8”. Senare under vintern gjordes ett beslag i Baltikum av kokain med exakt den vikten.

Helsingborgs tingsrätt anser att båda männen varit delaktiga i försök till grovt narkotikabrott och döms till maxstraffet tio års fängelse. Det kvarhålls i häkte i vänta på att domen vinner laga kraft, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

• Kokainbeslaget på 106,5 kilo – troligen avsedd för Sverige och av extremt hög kvalitet – är ett av de största någonsin. Största beslaget gjordes kring årsskiftet 2006-2007 då över ett ton kokain hittades i en container i Göteborgs hamn, lasten var dock på väg till Polen. Ifjol beslagtog svensk tull drygt 45 kilo och polisen 30 kilo kokain.

Drugnews/SL

Mer från Accent