Covid 19

UNF Tillsvidare ses tillsvidare på nätet

Pandemin stoppar inte UNF-föreningen Tillsvidare, som kör digitala fixar- och spelkvällar. Och de vill gärna samarbeta med andra föreningar.

Allt började i höstas när pandemins andra våg sköljde över Sverige. Jennie Rydén, ordförande i UNF Kronoberg, berättar att medlemmarna i hennes förening Tillsvidare inte kunnat ses på länge.

– Vi har en gemensam chattgrupp som vi skriver i och det var som om vi alla kände: nu måste vi göra något, säger hon.

Tillsammans spånade de fram en lång lista på aktiviteter som kunde genomföras med social distans: allt från online-spelkvällar, till pyssel. Och fixarkvällar, som går ut på att de har en ”att göra”-lista som de checkar av samtidigt som de pratar med varandra. Ibland har de lagat mat tillsammans medan de haft videosamtal.

”Det är så viktigt att ha ett sammanhang och bara stämma av läget. Just nu är alla så isolerade, därför har detta blivit uppskattat.

Jennie Rydén

– För att testa något nytt och kul! Vi kan ha olika recept, sedan pratar vi, och äter sedan ihop. Det är ett bra sätt att ha social interaktion utan att faktiskt träffas – det är så viktigt att ha ett sammanhang och bara stämma av läget. Just nu är alla så isolerade, därför har detta blivit uppskattat, säger Jennie Rydén.

Ibland har de även valt ett recept på en maträtt som alla ska laga samtidigt – ofta något mer komplicerat som kräver lite färdighet.

Sedan starten har träffarna skett minst en gång i veckan. Det är kravlöst och kräver lite planering, vilket varit fördelaktigt för att hålla igång regelbundenheten.

De har också arrangerat studiecirklar för varandra. Den som vill får tala om valfritt ämne, något den är extra bra på i 45 minuter, medan de andra lyssnar.

– Den senaste tiden har jag lärt mig mer om hur man bygger en dator, om lag och rätt, hepatit B och olika minnestekniker. Det är alltid kul att lyssna på någon som kan mycket om ett ämne, och det har varit riktigt spännande.

Jennie Rydén tror att det är viktigt att fortsätta bedriva verksamhet, att hålla ut och inte vika ner sig för pandemin. Hitta nya vägar.

”Detta skulle kunna spridas över fler distrikt och föreningar, så att vi gör saker tillsammans.”

Jennie Rydén

– Våga testa nya grejer, se det som en möjlighet, även när medlemmarna är utspridda. Då kan det digitala vara en mer inkluderande tillgång. Jag tror det viktigaste för oss är att ha kontinuitet.

Nu hoppas hon att fler tar efter, och kanske till och med samordnar med UNF Tillsvidare framöver.

– Vi skulle till exempel kunna ordna fler studiecirklar, för man kan göra så mycket med det. Det skulle exempelvis kunna spridas över fler distrikt och föreningar, så att vi gör saker tillsammans.

Fotnot: UNF, Ungdomens nykterhetsförbund.

Mer från Accent