Cannabis

Thailands cannabisstatsning tar fart

För första gången sen legaliseringen har Thailand nu försett sina sjukhus med medicinsk cannabis i form av olja.

4 500 flaskor cannabisolja har skickats ut i landet för att behandla 4 000 patienter, rapporterar Reuters. Ytterligare 2 000 flaskor ska levereras senare i augusti.

Oljan tillverkas av thailändska Government Pharmaceutical Organization (GPO), en statlig myndighet som just planterat sin andra omgång cannabis och hopppas att snart kunna leverera hundratusentals flaskor per månad. Men produktionen av medicinsk cannabis har än så länge varit en dyr affär för den thailändska staten. 3,1 miljoner dollar investerades i den första inomhusodlingen strax norr om Bangkok, enligt The Economist.

Det är än så länge bara statliga aktörer som får odla cannabis i Thailand och den militära regimen hoppas att produktionen ska bli en stark inkomstkälla för landet. Ekonomer spår att medicinsk cannabis inom några år skulle kunna vara en miljardindustri i Asien och att omsättningen till och med kan gå om den i Nordamerika. Det rapporterar Bloomberg.

Cannabis har tidigare använts i traditionell thailändsk medicin för att lindra smärta. Efter att ha varit förbjudet sedan 1930-talet legaliserades medicinskt bruk av cannabis och forskning om cannabis vid årsskiftet. Thailand blev därmed det första landet i sydostasien att legalisera medicinsk cannabis.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer