Thailand vill undanta alkohol ur handelsavtal

DRUGNEWS. Alkoholkonsumtionen har snabbt ökat i Thailand och är nu näst största riskfaktor i landet. Landets regering vill att alkohol lyfts ur frihandelsavtal med EU, som kraftigt ökat exporten av alkoholdrycker dit.

Från att haft en återhållsam alkoholkultur, så har drickandet ökat senaste åren, även bland kvinnor och ungdomar. Bland annat är trycket stort från globala alkoholindustrin som marknadsför sina produkter aggressivt.

Importen av alkoholdrycker från EU till Thailand har ökat från 133 miljoner baht till 5,1 miljarder baht (drygt 1,1 miljarder kronor) mellan åren 2007 och 2009. Thailändska regeringen vill i en nyligen antagen nationell alkoholstrategi att alkohol exkluderas i internationella handelsavtal framöver, exempelvis med WTO och EU.

– Thailand måste sända en tydlig signal om att internationell handel inte bör främja skadliga produkter till allmänheten, sade biträdande handelsministern Alongkorn Ponlaboot till inrikes medier.

EU har informerats om Thailands ståndpunkt och skulle det bromsa handelförhandlingarna, så visar det bara västvärldens moral, enligt Ponlaboot.

Reaktioner mot ökade alkoholproblem oroar landets invånare, visar enkäter och oberoende organisationen Stopdrink Network har startat en anti-alkoholkampanj i Thailand.

WHO:s första alkoholstrategi i maj slog fast att alkohol är ett utvecklingshinder för fattiga länder och kan även kopplas till smittspridning av bland annat tuberkulos och hiv.

• En svensk rapport – ”Happy hour i paradiset”, som presenterades i våras – visar att även massturism från väst ofta påverkar och ökar lokalbefolkningens alkoholkonsumtion och relaterade skador i flera fattiga länder, bland andra Thailand.

Drugnews/SL

Mer från Accent