Teatergruppen tro, hopp och kärlek spelar Rödluvan

Teatergruppen Tro, hopp och kärlek ska spela "Varghajen och Rödluvan" under Norrlandsveckan i Umeå.

Under norrlandsveckan, närmare bestämt den 29 juli och den 30 augusti, kommer en annorlunda pjäs till Holmön i Umeås skärgård. Det handlar om ”Varghajen och rödluvan”, som framförs av teatergruppen Tro, hopp och kärlek.

Gruppen består av ett tiotal personer med olika typer av funktionshinder som tillsammans gör en egen tolkning av den klassiska sagan om Rödluvan. Gruppen har funnits i tre år och drogs igång av Junis i samarbete med bland andra Ari Leinonen, Olle Ahlenius och Vivian Lovelock, som äskat projektpengar från Boverket.

– Skådespelarna är medlemmar i teaterföreningen i Umeå och i IOGT-NTO och har kommit till oss allt eftersom. Ryktet går via mun-mot-munmetoden och alla som vill får vara med, säger Ari Leinonen och berättar att man träffas vid drygt trettio tillfällen per år för att repetera. Spelglädjen och gemenskapen är stark. Man spelar gärna för barn i Junis, men också för organisationer och skolor.

-Teatersjälen stärks och förstärks. Vi spelar för barnen och lär oss samtidigt mer om skådespeleri genom att själva uppträda.

Enligt Ari Leinonen har ”Varghajen och Rödluvan” rönt stor framgång och är uppskattad av både unga och gamla. Framåt hösten planerar teatergruppen att sätta upp ”Verandan”, en pjäs med ett betydligt allvarligare budskap.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent