Politik

Systembolagets nya vd har tidigare arbetat för Smirnoff

Uppdaterad: Nu är det klart att den nya vd:n för Systembolaget heter Magdalena Gerger. På nittiotalet arbetade hon för världens största alkoholföretag Diageo, bland annat som varumärkesansvarig för Smirnoff.

Magdalena Gerger arbetade på Diageo mellan 1990 och 1996. Den sista tiden på företaget arbetade hon bland annat som ansvarig för att öka försäljningen av vodkan Smirnoff. På Systembolaget ser man dock inte Magdalena Gergers bakgrund som ett hinder.

– Det är inte en nackdel att ha kännedom om den här typen av arbete, säger Lennart Agén, informationschef på Systembolaget. Att hon har kunskap om branschen är snarare en fördel.

Lennart Agén tror inte heller att hennes förflutna på Diageo kommer att påverka hennes beslut som vd på Systembolaget.

– Det är över tio år sedan hon arbetade där och då på en internationell nivå. Hon har ingen koppling till dem som arbetar idag med den svenska delen av verksamheten.

IOGT-NTO:s förbundsordförande Sven-Olov Carlsson tycker att rekryteringen är anmärkningsvärd men förutsätter att Systembolaget vid rekryteringen säkerställt att systembolagets uppdrag som alkoholpolitiskt instrument fullföljs under den nya ledningen.

– Systembolaget har som statligt monopol utan privat vinstintresse en central roll i den svenska alkoholpolitiken. Just därför är det särskilt viktigt att systembolagets kurs ligger fast och betonas i alla sammanhang. I det perspektivet är den nye VD:ns bakgrund anmärkningsvärd, säger IOGT-NTOs förbundsordförande Sven-Olov Carlsson.

Diageo är världens största alkoholproducent och omsätter årligen omkring 83 miljarder svenska kronor.

Text: Pierre Andersson | Foto: Systembolaget

Mer från Accent