Systembolaget

Systembolagets nya ordförande: Avskaffa monopolet

IOGT-NTO ställer sig frågande till valet av ny ordförande för Systembolaget. I sin tidigare roll som vd för ICA har han sagt att han vill avskaffa alkoholmonopolet.

– Nu måste politikerna ta sitt ansvar. De kan skapa nya affärsmöjligheter genom att avskaffa statens monopol på receptfria läkemedel, spel och alkohol. Redan i dag borde alla som vill få bli utlämningsställen, sade Kenneth Bengtsson, som alltså föreslås bli ny styrelseordförande i Systembolaget, till DN i augusti 2005.

Bengtsson var då vd för ICA-koncernen. Nu föreslås han bli ordförande för Systembolagets styrelse.

– Att föreslå en ordförande för Systembolaget som tidigare gått ut och sagt att han vill avskaffa det är häpnadsväckande, säger Andrine Winther, vice ordförande för IOGT-NTO. Vi vet genom forskning att detaljhandelsmonopolet är ett avgörande verktyg för att hålla alkoholens skadeverkningar nere.

Andrine Winther menar att Kenneth Bengtsson måste förklara hur han ser på sin roll och på Systembolagets framtid. Hon vill också veta om utnämningen är en politisk markering från regeringen.

– Jag tycker att det är ett väldigt märkligt uttalande som Bengtsson gjort, men ännu konstigare är det att att regeringen väljer att föreslå honom till ordförande och han med den bakgrunden väljer att tacka ja. Regeringen har naturligtvis gjort en grundlig research och vet vad han sagt och står för. När man då ändå går fram med honom som ordförande blir det svårt att inte se det som en politisk markering. Det är häpnadsväckande att regeringen väljer den vägen, säger Andrine Winther till Accent.

Accent söker Kenneth Bengtsson och ansvarig minister Maria Larsson för en kommentar.

I en kort intervju till SvD säger Kenneth Bengtsson att varken han eller ICA har varit emot monopolet. På en fråga om vad han har för inställning till Systembolaget idag säger han följande:

– Jag har mycket att lära mig om hur Systembolaget fungerar som företag. Framför allt är jag jätteimponerad över vilken kundnöjdhet de har. Den är extremt hög. När det gäller monopolet generellt kan man väl ha vissa frågor. Men när det gäller Systembolaget kan man ju bara se vilket enormt stöd man har opinionsmässigt.

Artikeln uppdaterad 09:32 25 mars 2014.

Mer från Accent