Systembolaget

Ny ordförande i Systembolagets styrelse

Regeringen föreslår Kenneth Bengtsson som ny ordförande i Systembolagets styrelse. Han efterträder därmed Cecilia Schelin Seidegård som suttit på posten sedan 2008.

Kenneth Bengtssons främsta meriter kommer från detaljhandeln – han var vd och koncernchef för ICA mellan 2001 och 2012. Han har också tidigare suttit som ordförande i Svenskt Näringsliv och i branschorganisationen Svensk Handel. Just nu har Kenneth Bengtsson också ordförandeposten i organisationerna En Frisk Generation och i World Child Foundation.

– Samtidigt som det känns spännande att bli föreslagen till att få vara med och utveckla ett så välskött bolag som Systembolaget, känner jag mig ödmjuk inför uppgiften. Systembolaget har ett viktigt uppdrag när det gäller folkhälsan, säger Kenneth Bengtsson i en kommentar i ett pressmeddelande från Socialdepartementet.

Maria Larsson, ansvarig minister för alkoholpolitiken, säger i samma pressmeddelande att hon är nöjd över att ha hittat en ordförande som har erfarenhet såväl från detaljhandeln som den idéburna sektorn.

– Just dessa komponenter förenas ju i Systembolaget som är en marknadsaktör och har i sitt uppdrag en tydlig omsorg om folkhälsan, säger Maria Larsson.

Systembolagets bolagsstämma sker den 24 april.

Mer från Accent