alkohol

Systembolagets hemleveranser permanentas

De senaste åren har Systembolaget på försök erbjudit hemleverans av alkohol i delar av landet. Nu permanentas hemleveranserna och utvidgas till hela Sverige.

Förra veckan beslutade regeringen att ändra sitt avtal med Systembolaget för att tillåta hemleveranserna i hela landet. Ändringarna föreslås gälla från 1 juli.

Regeringen menar att hemleveranserna är ett försök att anpassa sig till nya konsumtionsmönster.

– Svenskarna gillar Systembolagets breda utbud och service, och Sveriges restriktiva alkoholpolitik har ett brett stöd. Men för att fortsätta vara relevanta måste också Systembolaget utvecklas, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Försöket inleddes 2012 på ett antal orter. Under åren har försöket utvidgats till att omfatta Askim, Borås, Brämhult, Göteborg, Mölndal, Skåne län, Stockholms län, Uppsala, Västerbottens län och Västernorrlands län. Leveransen tar minst fyra dagar och den som köper måsta ha fyllt 20 år.

Redan förra sommaren föreslog regeringen att försöket skulle permanentas. IOGT-NTO:s förbundsordförande Johnny Mostacero var då försiktigt positiv till hemleveranserna. Åtminstone ansåg han det bättre att leveranserna görs av Systembolaget än av privata företag.

– Vår inställning är att all ökad försäljning och ökade försäljningskanaler i grunden är negativt. Ska man se något positivt så är det att det här sker under Systembolagets flagg och regi, vilket säkrar upp monopolet, sa han till Accent då.

Systembolaget vet inte i nuläget när hemleveranserna kommer att vara tillgängliga i hela Sverige. Arbetet med att erbjuda tjänsten till fler kunder kommer intensifieras efter att riksdagen tagit beslut i frågan.

Mer från Accent