Sysselsättning utvecklar människor i Halmstad

Genom Projekt Muraren har många före detta missbrukare, arbetslösa och människor som hamnat utanför samhället fått en chans att utvecklas. Renovering och smärre byggjobb är några av de arbeten som projektdeltagarna utför.

På föreningen Fasta Förbundet i Halmstad driver man sedan ett år framgångsrikt Projekt Muraren som handlar om att låta människor som varit långtidsarbetslösa eller på annat vis hamnat utanför samhällets ramar komma in i ett socialt sammanhang och få en vettig sysselsättning.

I Projekt Muraren arbetar man bland annat med renoveringar av byggnader, både invändigt och utvändigt, bygga nytt, trädgårdsarbeten, arbeta i caféverksamheten och mycket annat.

Projektet tillhandahåller i första hand tjänster till medlemmar inom nykterhetsrörelsen och håller låga och konkurrenskraftiga priser.

Så småningom är det tänkt att projektet ska verka bredare och nå allmänheten, fortfarande till bra priser. Då kommer förstås också marknadsföringen att breddas. I nuläget är det mun-till-mun som gäller samt annonser i den interna tidningen.

– Vi samlar på oss mycket jobb utifrån och vi har vuxit så det knakar. För ett år sedan var vi tre-fyra personer. I dag jobbar trettio personer inom projektet, säger projektledaren och ordföranden Lena Hardin som berättar att föreningen håller till på föreningslokalen på Murargatan i Halmstad. Under sommarhalvåret håller man också till på Laxön.

Tanken med projekt Muraren är att ge människor som har det svårt något meningsfullt att syssla med. Att ge dem ett sammanhang och möjligheter att utveckla sina färdigheter. Och enligt Lena Hardin har många projektdeltagare fått ökat självförtroende och en bättre självkänsla.

Projektet drivs av föreningen i samarbete med Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Social­tjänsten.

Maria Zaitzewsky Rundgren

Mer från Accent