fotboll

Swedbank: ”Fri bar inte vår policy – ett misstag”

Att som kund bli bjuden på historisk fotboll var fantastiskt. Men glädjen för Åsa Hagelstedt förtogs av att värden Swedbank erbjöd fri tillgång till alkohol.   

Åsa Hagelstedt är mycket fotbollsintresserad. Så när hon i sin egenskap av generalsekreterare för den ideella organisationen Djurskyddet fick en inbjudan från Swedbank till fotbollsmatchen mellan Sverige och Italien på Friends arena den 10 november blev hon väldigt glad.

Jag har varit där tidigare, men då var det inte så flådigt som den här gången. Nu kom vi till en fin vip-våning med buffé. Vi fick varsitt festivalarmband och kunde bara gå till baren och hämta det vi ville dricka, berättar hon.

Åsa Hagelstedt. Foto: Maja Brand

På vinlistan stod att det fanns både rött och vitt alkoholfritt vin. Det passade Åsa Hagelstedt perfekt.

De letade hur länge som helst, men hittade inget.

Medan hon stod och väntade hann folk komma och beställa både det ena och det andra.

En kille skulle ha sex konjak till sitt bord.

Åsa Hagelstedt fick till slut en alkoholfri öl, men började fundera på hur det hade varit med gränsen för muta om hon utnyttjat den obegränsade möjligheten att bara hämta alkohol. Hade hon gjort fel som tackat ja till inbjudan?

– Eftersom vi är en insamlingsorganisation och har 90-konto måste vi vara rädda om vårt förtroende. Som kund i banken reagerade jag också på att våra pengar går till att finansiera fri bar.

Några män blev enligt Åsa Hagelstedt märkbart berusade

– Det var inte så roligt att sitta bredvid dem på matchen, säger hon.

Ett antal anställda från banken var också med på eventet.

På mitt jobb dricker vi inte alkohol så länge vi arbetar. Visst kan det vara så att jag som har min bakgrund inom nykterhetsrörelsen reagerar mer än andra. Men jag hörde av banken efteråt att det var fler som hade hört av sig. Det tycker jag var positivt.

Om hon blir bjuden på något liknande igen kommer Åsa Hagelstedt att bli tvungen att ställa frågor innan hon tackar ja.

– Både för det här med gränsen för muta, men också för att det är en roligare fotbollsupplevelse att gå med människor som håller sig nyktra. Matchen var fantastisk och kommer att bli historisk, men det här med fri bar blev nästan en lika stor grej som det roliga med matchen.

Martina Wattin är chef för marknad & kommunikation på Swedbank, region Stockholm. Hon berättar att enligt bankens policy är alkohol tillåtet för personal i samband med representation, i måttliga mängder.

Ingen – varken kund eller medarbetare –  ska behöva dricka alkohol vid representation.

För event för kunder av typen playoff Sverige – Italien, säger policyn att det som regel ska röra sig om öl och vin i samband med måltider, aldrig starksprit.

Men här serverades starksprit och det var fri bar?

Fri bar är inte vår policy – vår policy förespråkar alltid måttfullhet. I det här fallet hade vi köpt ett paket med mat och dryck – öl, vin, cider och alkoholfritt, ej starksprit och kaffe till middagsgästerna.

Vi har dock fått uppgifter om att det denna kväll begicks ett misstag från restauratören. Enligt de uppgifter vi fått, serverade en medarbetare hos restauratören avec till kaffet till några i sällskapet. Detta var inte i linje med vår överenskommelse med restauratören, vilket vi också påpekat.

Märkte de ansvariga från Swedbank att några blev så berusade att de kunde innebära en otrevlig stämning för andra kunder?

Swedbank har tagit emot en synpunkt från en kund som uppfattat det som att det var fri bar och att några personer varit märkbart berusade. Att det skulle varit fri bar stämmer inte, men ett misstag begicks från restauratören när det serverades avec till kaffet. Vi har uppmärksammat restauratören på detta och tar det på stort allvar, servering av starksprit är inte i linje med vår policy.

Åsa Hagelstedt menar att det handlade om mycket mer än en avec-beställning.

Att man kan hämta hur mycket alkohol som helst, det kallar i alla fall jag för fri bar.

Mer från Accent