IOGT-NTO

Svårt att skydda sig mot falsk hyresgäst

I helgen utbröt bråk i en IOGT-NTO-lokal i Skåne när en högerextrem organisation hyrt in sig via bulvan.

Många medier har rapporterat om att våldsamheter utbröt när en grupp maskerade personer gav sig på deltagare i ett möte anordnat av en högerextrem grupp i IOGT-NTO:s lokaler i Lund. Lokalen hyrs inte ut till antidemokratiska eller främlingsfientliga grupper, men mötet var bokat av en bulvan som en privat tillställning.

– Vi har 400 bokningar varje år och det här är första gången det händer oss. Vi kontrollerar dem som bokar våra lokaler, men ändå lyckades den här bokningen slinka igenom. Vi trodde att det var en privat fest, och hade ingen aning om att det skulle vara ett politiskt möte eller att en organisation låg bakom, säger en representant för IOGT-NTO i Lund till Accent.

Han är chockad över helgens händelse.

– Maskerade personer tog sig in, slog sönder flaskor och gav sig på dem som befann sig i trapphuset. Flera personer skadades. I lägenheterna i huset bor familjer. Det kunde lika gärna varit någon av dem eller en av våra medlemmar som råkade komma i vägen. Det är oansvarigt, både av dem som hyrde lokalen och av dem som trängde sig in. Risken att oskyldiga drabbas har ingen av dem tagit hänsyn till, säger han.

Nu ska föreningen sätta sig ner och fundera över uthyrningsrutinerna.

– Vi har bra rutiner, men vi måste fundera över om vi ska strama upp dem ytterligare. Ett sätt skulle kunna vara att inte längre hyra ut till privatpersoner. Organisationer och företag är enklare att kolla upp. Ett annat sätt är att utveckla våra hyresavtal ytterligare. Vi måste prata och tänka igenom det, säger han.


Är det något du önskar att IOGT-NTO skulle stötta er med?

– Jag vet faktiskt inte. Vi måste fundera lite på den frågan, men jag tror att vi skulle kunna prata ihop oss om något bra. Vi har sedan flera år tillbaka en dialog med Våra gårdar kring de här frågorna och vi ska ta kontakt med dem igen, säger han.

Thomas Olli, vd på Våra gårdar, anser att Skåne har utsatts för bedrägeri.

– Skåne är ett föredöme som vi brukar framhålla som exempel, men man kan inte skydda sig mot allt. Om man uppger att lokalen ska användas till något annat än vad som är avsikten så är det bedrägligt beteende, säger han.

Viktigast för att undvika att det händer är att ta reda på så mycket som möjligt om hyresgästen.

– Det är viktigt att ställa kontrollfrågor om arrangemanget och ta personuppgifter på den som hyr. Det räcker inte att personen är trevlig, man måste också kolla legitimation så att den inte hyr i någon annans namn. Finns det en förening bakom tar man organisationsnummer och gör gärna lite efterforskningar. Det är särskilt viktigt när det gäller nya, okända hyresgäster, säger han.

Han har dock förståelse för att det inte är helt enkelt.

– Jag förstår att det kan vara svårt när man är angelägen om att hyra ut. För många föreningar är det nödvändigt för ekonomin. Och våra medlemmar har ofta bra lokaler som ligger bra till och vill naturligtvis vara tillmötesgående, men vi måste också vara rädda om våra lokaler och vårt anseende, säger han.

Vad kan Våra gårdar göra för att hjälpa föreningarna?

– Vi har gått ut med rekommendationer om att de upprätta skriftliga hyresavtal med alla hyresgäster och att de gör den koll jag nämnde tidigare. Sedan försöker vi informera våra medlemmar om vi hör talas om att arrangörer som blivit portade från lokaler är ute och letar nya ställen. Då har vi gått ut med varningar till våra medlemmar. Det kan vi nog bli ännu bättre på, säger han.

I det skriftliga avtalet anser Våra gårdar att man ska ha med information om vilka regler som gäller i lokalen, som att det är alkoholfritt, samt vilka grundsatser som gäller för föreningen som äger lokalen.

– Sedan ska det finnas frågor om arrangemanget och vem som är ansvarig, säger han.

Efter händelsen i Skåne kommer Våra gårdar att gå ut med extra information i ett nyhetsbrev.

– Jag tycker att Skåne har skött den här händelsen på ett föredömligt sätt, med tanke på omständigheterna. Vi kommer att särskilt påminna om att föreningen har ensam rätt att bestämma vilka som får hyra deras lokal. Det kan vara bra att veta att man får neka någon att hyra. Vi rekommenderar att man inte hyr ut till främlingsfientliga och rasistiska organisationer, men det är föreningens beslut, säger Thomas Olli.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer