Stress ökar alkoholsuget

Stressade personer och kvinnor som äter p-piller kan känna större sug efter alkohol än andra, hävdar forskare i Finland. Förklaringen kan vara att det hormonella tillståndet ger dem större kickar av alkohol.

Olika slags stress sänker halten av könshormonet testosteron, vilket även p-piller gör. Alkohol höjer tvärtom nivån. Om dessa personer då dricker alkohol så stiger testosteronhalten och de får en slags förstärkt lustkänsla, jämfört med andra personer.

Alkoholforskaren Peter Eriksson vid Folkhälsoinstitutet i Helsingfors och hans forskaregrupp undersöker sambandet mellan testosteron och alkohol. Studier har gjorts på både råttor och människor.

– Med djurförsök har vi bevisat att testosteronhöjningen, alltså själva kicken, har en beroendeframkallande effekt, säger han till Sydsvenska Dagbladet.

– Jag vill inte påstå att testosteronet förklarar allt beroende. Men om vår hypotes stämmer kan det vara en tilläggsorsak till det ökade drickandet, säger Peter Eriksson.

Forskarna utvidgar nu studierna att även undersöka hur människor påverkas om de dricker när de är ”dagen efter”. Bakfylla är ett slags stresstillstånd som kan liknas vid de tidigare nämnda.

Forskarnas resultat har ännu inte publicerats.

Av Drugnews/SL

Mer från Accent