Politik

Storbritannien: Minimipriser kan minska hälsoklyftor

Minimipriser på alkohol skulle ge stora hälsovinster för storkonsumenter, utan att påverka måttlighetskonsumenter.

Minimipriser på alkohol fortsätter att engagera britterna. I en artikel i The Lancet igår presenterades ny forskning som visar att måttlighetskonsumenter skulle påverkas minst om minimipriser på alkohol infördes.

De måttlighetskonsumenter som tjänar minst skulle sänka sin konsumtion med 3,8 enheter per år, medan de måttlighetskonsumenter som har den högsta inkomsten förväntas öka sin konsumtion med 0,8 enheter per person och år.

Största förändringen skulle de som dricker mest stå för. De storkonsumenter som har den lägsta inkomsten förväntas minska sin konsumtion med 300 enheter per år, medan de som tjänar mest i gruppen förväntas minska 138 enheter per person och år.

Den grupp som minskar sin konsumtion mest kommer att få de största hälsoeffekterna. För storkonsumenter med låga inkomster betyder det att antalet som dör en förtidig död skulle minska med 82 procent.

Många debattörer har hävdat att minimipriser på alkohol skulle straffa måttlighetskonsumenter med låga inkomster särskilt hårt. De nya beräkningarna visar att så inte skulle vara fallet. Måttlighetskonsumenter köper inte de billiga sorterna som ofta är alkoholstarka. De köps mest av storkonsumenter och ungdomar som vill ha många promille för pengarna.

Om Storbritannien införde minimipriser skulle enligt forskarna socialt utsatta storkonsumenter göra enorma hälsovinster och de hälsoklyftor som finns idag utjämnas, till vinst för alla.

Läs mer i The Guardian.

Mer från Accent