I november förra året röstade befolkningen i delstaterna Washington och Colorado för en legalisering av cannabis. Från årsskiftet är det lagligt för alla över 21 år att använda drogen, och senare i år räknar man med att de första licensierade marijuanabutikerna kan öppna.
Både Washington och Colorado hade sedan tidigare lagar som tillåter förskrivning och försäljning av marijuana för medicinska ändamål. Men butikerna har ett problem – bankerna vill inte ta emot deras pengar.
I USA finns federal lagstiftning som förbjuder bankerna att hantera pengar från narkotikahandel. Exakt vad som gäller i fallet med medicinsk marijuana är inte helt klart, men både justitiedepartementet och den federala myndigheten DEA, Drug Enforcment Agency, har vid flera tillfällen varnat bankerna för att även den typen av verksamhet kan leda till åtal.
Justitieminister Eric Holder har sagt i kongressen att man inte kommer att prioritera ärenden där bankerna hanterar pengar från medicinsk marijuana, men de flesta bankerna väljer ändå att avstå.
– Det här är en kontantverksamhet för de många, några använder små banker och håller en väldigt låg profil för att inte väcka uppmärksamhet, säger Joe Megyesy, en av organisatörerna bakom legaliseringsförslaget i Colorado till The Denver Post.
Försäljningen av medicinsk marijuana i Colorado har ökat stadigt sedan lagen introducerades. 2010 omsatte branschen 77 miljoner dollar, förra året var motsvarande siffra 187 miljoner dollar. Och då är bara de redovisade, beskattade intäkterna medräknade. Bedömare menar att den verkliga siffran är närmare 300 miljoner dollar.
När den legala försäljningen av cannabis startar räknar bedömare med att omsättningen kommer att mångdubblas.