Storbritannien

Stopp för alkoholskattehöjningar i Storbritannien

De senaste fem åren har den brittiska alkoholskatten varje år höjts med två procent mer än inflationen. Nu är det slut med det.

I årets budget finns inget kvar av den skatteökning på inflationen plus två procent som Storbritannien genomfört varje år sedan 2008. Det skriver alcoholpolicy.net.

Redan förra året sänkte finansminister George Osborne skatten på öl med en penny. Det gjorde han även i år, men nu har han gått ett steg längre och frusit skatten på sprit och cider.

Enligt budgeten är anledningen till att frysa skatten på sprit att ge stöd åt de Skotska whisky-industrin och arbetsmarknaden i Skottland. Den sänkta skatten på öl ska på motsvarande sätt ge fler jobb i pub-industrin.

Protesterna från hälsoexpertisen låter inte vänta på sig.

– ­Återigen prioriterar regeringen ner folkhälsan för att skydda alkoholindustrins intressen, säger Eric Appleby, che för Alcoho Concern.

Katherine Brown, chef för Institute of Alcohol Studies påpekar att alkoholpriserna idag relativt sett är 61 procent lägre än 1980.

Industrin och handeln applåderar förslaget och säger att vin- och spritindustrin kommer att tjäna 175 miljoner pund på skattereformen.

Mer från Accent