vinprovning

Statligt museum satsar på vinprovning

Statliga Medelhavsmuseets vinkurs är populär. Vin är kultur och det är inte konstigare att arrangera vinprovning än en kurs om téer, menar museet. Sven Andréasson, professor i socialmedicin, håller inte med.  

”Bli vinexpert! Gå på vinkurs med Vincent ’vinbonden’ Arrhenius. Under hösten vänder vi blicken mot Italien och prövar viner från Piemonte, Veneto och Apulien.”

Så marknadsför Medelhavsmuseet i Stockholm tre av den gångna höstens programkvällar.

– Det finns många aspekter av kultur, som vi lyfter och belyser, och vin ingår som en del, säger Mathias Bergendahl, kommunikations- och marknadschef på Världskulturmuseerna, en grupp av fyra statliga museer.

Kursen hålls av en extern part som kontrakteras. Den inleds med ett föredrag och bildvisning om den kulturhistoriska kontexten kring landet, historien, kulturen, tillverkningen, och om vinet som skall provas. För museets anställda finns en alkoholpolicy som säger att man inte intar alkohol på arbetstid. Policyn säger också hur arbetsgivaren ska ta hand om anställda som har problem med alkohol.

– Vid vinprovning är det en väldigt begränsad mängd alkohol som serveras, säger Mathias Bergendahl.

Är det er uppgift som statligt museum att bidra till bilden av alkohol som en trevlig och social företeelse?

– Jag vet att alkohol är ett stort problem i vårt samhälle. Vi vill inte bidra till att romantisera alkohol på något hälsovådligt sätt, och jag hoppas att det inte upplevs av vår publik som att vi uppmuntrar till alkoholförtäring. Vi vill koppla det här till ett kulturhistoriskt perspektiv, säger Mathias Bergendahl.

Har det varit oproblematiskt för er att fatta beslut om de här programmen för allmänheten?

– Givetvis måste de gå igenom en process. Det gäller all form av verksamhet, även den här serien. Just de här programmen är populära för att de ger helhetssynen av en kultur.

Sven Andréasson, professor på Karolinska Institutet och överläkare på Riddargatan 1, en mottagning som arbetar med olika former av beroende, tycker det är lite apart att ett statligt muséum arrangerar vinprovning.

– Det kan inte ingå i museets uppdrag. Det bryter mot idéen av att ha en restriktiv utskänkning av alkohol, och om någon ska stå för den är det väl staten, säger Sven Andréasson.

Kan alkoholberoende döljas bakom en fasad av stort vinintresse?

– Ja, ofta är det så.

Läs också Accents reportage från Italien, som Systembolaget nu listat som riskland vad gäller vinarbetarnas situation.

Mer från Accent