Starkt samband mellan alkohol och grova brott

Sambandet mellan alkohol och våld gäller inte bara krogbråk och misshandel. En ny analys visar att mer än hälften av de livstidsdömda fångarna är beroende av alkohol.

Undersökningen är gjord av Ulrika Grann, forskare på Kriminalvården, för Sveriges Radios räkning. Hon har gått igenom samtliga livstidsdömda mellan 1965 och 2007. Med några få undantag är de dömda för mord.

Genomgången visar att 52 procent av dem är alkoholister. 43 procent hade ett aktivt missbruk vid tidpunkten för brottet.

– Ja, det ser ut som det faktiskt är så, och om jag ser längre tillbaka i tiden, runt 1965-1970, då var det i stort sett bara kroniska alkoholister som dömdes till livstids fängelse, säger Ulrika Grann till Sveriges Radio.

Faktorer som psykisk sjukdom eller narkotikamissbruk finns också med i bilden men är ovanligare enligt Ulrika Grann. Bara sju procent av de livstidsdömda har någon gång i livet fått en diagnos som psykiskt sjuk. 33 procent är narkotikamissbrukare.

– Den vanliga befolkningen tror att de är psykiskt sjuka, att det är framförallt det som gör att de mördar. Man har attityden att om man mördar någon, då måste man vara knäpp, säger Ulrika Grann.

Pierre Andersson

Läs mer och lyssna här (sr.se).

Mer från Accent