Splittrad bild av fula gubben som langar alkohol

Inför valborg, skolavslutningar och studentfester är det populärt med olika undersökningar om ungdomar och alkohol. Var de får tag i spriten är en fråga som många vill besvara. Men resultaten går åt skiljda håll.

Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings, CAN, årliga drogvaneundersökning är föräldrar flitiga langare. 2009 fick 15 procent av eleverna i årskurs 9 tag på alkohol genom sin mamma eller pappa, i årskurs två på gymnasiet var motsvarande siffra 29 procent.

Var tredje ungdom i gymnasiet hade alltså sina egna föräldrar som langare.

Ungefär var femte fick tag på alkohol via en utomstående vuxen.

Men när försäkringsbolaget If frågade ungdomar på sajten Bilddagboken om hur de får tag på alkohol framstod föräldrarna i bättre dager. Endast 8 procent uppgav att det var mamma och pappa som köpt ut alkohol.

Medan 29 procent av killarna och 20 procent av tjejerna köpte alkohol från någon vuxen langare utanför familjen.

Även Sprit- och vinleverantörsförening har nyligen frågat ungdomar i åldern 16 till 19 år var de får tag på alkohol. 34 procent av ungdomarna uppger att de fått alkoholen via släkt eller familj.

23 procent har köpt av en utomstående person som kan tillhandahålla alkohol ibland och 17 procent av en utomstående person som säljer regelbundet.

Äldre vänner och syskon är dock de överlägset vanligaste langarna. I samtliga undersökningar uppger flest ungdomar att de får tag på alkohol via äldre kompisar eller syskon.

Joanna Wågström

Här kan ni läsa mer om undersökningarna:

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

Försäkringsbolaget IF

Sprit- och vinleverantörsföreningen

Mer från Accent