Politik

Sommarprataren Clara Lidström: ”Det är provocerande att vara nykterist”

Hallå där Clara Lidström som driver bloggen Underbara Clara och är en av årets sommarpratare i P1.

Du är nykterist, kommer du att prata någonting om alkohol eller nykterhet i ditt program?
– Jag kommer inte att prata om det men jag kommer att berätta att jag är nykterist. Jag tycker att det är kul att säga det för folk brukar sätta kaffet i halsen. Folk tycker att det är provocerande att man är nykterist.

Du skriver i din blogg att du har blivit kallad präktig och tant för att du inte följer normen och dricker alkohol, varför tror du att folk blir upprörda?
– Jag tror att folk någonstans känner att alkohol inte är helt bra och om någon inte dricker sätter det ljus på deras eget beteende. Det är samma sak som att ha tjejkväll och alla sitter och äter godis och så sitter en tjej och äter frukt och sallad. Även om den tjejen inte gör det för att kritisera blir det ändå kritik.

Men alla tänker väl inte på det sättet! Får du inte några positiva reaktioner?
– När jag skriver om det är alltid några som blir sura men det finns andra som är nyktra som tycker att det är skönt att jag också är det.

Försöker du inspirera andra till att bojkotta alkohol?
– Just med nykterhet så räcker det med att säga att man är nykter så är det sprängstoft nog för att få igång en diskussion. Man behöver inte göra mer. Om det kan inspirera någon till att tänka kring sin alkoholkonsumtion är det en jättestor sak.

Varför blev du nykterist?
– Jag har aldrig blivit nykterist. Jag har alltid varit det. I sjuan, när alla andra började dricka, hade vi information om alkohol i skolan och jag måste ha varit den enda som skräckpropagandan fungerade på, jag tänkte att oj dör hjärnceller av alkohol då kan jag inte dricka. Sedan i gymnasiet blev jag kristen och då blev det ännu starkare.

Nu har min man också blivit nykterist och vi har fått barn så det skulle kännas konstigt att ta in alkohol i mitt hem. Ungefär som att börja snusa nu, jättekonstigt.

Är du medlem i IOGT-NTO?
– Nej jag är inte det. För mig har nykterheten alltid varit ett personligt val.

Om du inte ska prata om alkohol i ditt sommarprogram, vad ska du då prata om?
– Jag kommer att prata om min tro, feminismen, politik och lite allt möjligt. Antingen kommer man att stänga av eller höja volymen. Jag är inte ute efter att provocera men folk blir nog det ändå. Jag vill väcka känslor. När man ska prata som sommarpratare får man 90 minuter med en miljon lyssnare, då kan man inte bara sjabbla bort det.

Joanna Wågström

  • Clara Lidströms sommarprogram sänds i P1 den 27 juni.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer