Smugglade alkohol för miljonbelopp

Tre män i Köping har åtalats för omfattande spritsmuggling. En av männen drev en spritbutik i sin källare där både ungdomar och vuxna kunde handla öl, vin och sprit. De andra har försett honom med varorna.

I källaren på sitt hus har en av de åtalade, en 54-årig man, bedrivit vad polisen kallar en spritbutik. Olika märken av öl, vin och sprit stod uppradade på hyllor så att kunderna, ibland ungdomar, själva kunde titta och välja vad de ville ha ur sortimentet.

54-åringen som drivit spritbutiken på sidan om sitt vanliga arbete sitter häktad sedan en tid tillbaka och åtalas nu för grov smuggling, grov olovlig försäljning av alkoholdrycker och bokföringsbrott.

Alkoholen har till stor del köpts in av en 38-årig man som under flera års tid rest till Tyskland på smugglingsresor. 38-åringen har försörjt 54-åringens butik med varor men han har också själv sålt alkoholen vidare till privatpersoner.

Polisen har spanat på 38-åringen sedan hans namn uppdagades i en utredning hos Skattemyndigheten 2006. Enligt utredningen har mannen rest flera gånger i månaden till Tyskland och vid varje resa köpt cirka 300 plattor öl samt dunkar med vin och sprit. Mannen har tjänat mellan 20 000 och 25 000 kronor per resa. 38-åringen sitter häktad och åtalas för grov smuggling, grov olovlig försäljning av alkoholdrycker och bokföringsbrott.

En tredje man, i 45-årsåldern, har enligt polisen i princip arbetat för 54-åringen. Han har under perioder rest till Tyskland en gång i veckan för att köpa sprit till 54-åringen. 45-åringen har fått 3 000 kronor per resa som lön för mödan. Mannen har åtalats för grov smuggling.

– 54-åringen har kollat priser på nätet och haft bra koll på de billigaste priserna. Sedan har han talat om för de andra vart de ska åka och handla, säger Börje Strömberg som är informationsansvarig för polisen i Västmanland.

Spaningen har pågått under en längre tid och totalt har polisen dokumenterat ett sjuttiotal resor. De har beslagtagit 12 000 burkar starköl, samt mängder med vin och sprit. Totalt omfattar smugglingen enligt polisens och skattebrottsenhetens beräkningar över 120 000 liter öl, 12 000 liter vin och nästan 3 000 liter starksprit. Smugglingen har omsatt miljonbelopp.

– Det här är det största fallet av alkoholsmuggling som vi haft i Västmanland, säger Börje Strömberg.
De tre männen åtalades i fredags vid Västmanlands Tingsrätt. Utöver åtalet kommer männen att krävas på miljonbelopp av Skatteverket för obetalda skatter på den alkohol som de smugglat in i Sverige.

Joanna Wågström

Mer från Accent