Läkemedel

Skärpt receptkoll ska stoppa fusk

Regeringen vill minska risken för att människor tar ut mer läkemedel än de har rätt till. Därför skärps hanteringen av pappersrecept från den 1 juni i år.

Förordningen om läkemedelsförmåner förändras i avsikt att försvåra manipulation, bland annat i syfte att få tag i narkotiska läkemedel. Ändringen innebär att en patient inte längre ska ha möjlighet att begära tillbaka ett inlämnat pappersrecept, som bara expedierats till en del, från apoteket.

– Vi vet att pappersrecept ibland utnyttjas för att på felaktiga grunder få tag i, bland annat, narkotiska läkemedel. Med denna förändring, ihop med den förändring Läkemedelsverket aviserat, minskar möjligheten att försöka använda pappersrecept för att få ut mer läkemedel än man ska få möjlighet till, säger folkhälsominister Gabriel Wikström i en kommentar på regeringen.se.

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen har i en utredning föreslagit att narkotiska läkemedel och tillväxthormoner endast ska få skrivas ut elektroniskt. Detta i syfte att motverka manipulation och förfalskade recept. I dag skrivs över 90 procent av alla läkemedel ut via digitala system, men manipulation av kvarvarande pappersrecept förekommer, exempelvis genom att etiketten rivs bort efter expediering eller att volymer ändras på receptet, skriver Drugnews.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer