Skånsk smugglarliga åtalas

En skånsk liga som har smugglat hundratusentals liter öl, vin och sprit från Tyskland till Sverige under flera års tid åtalas nu vid Lunds tingsrätt. Den smugglade alkoholen har enligt åtalet sålts vidare till både ungdomar och vuxna i Skåneregionen.

– Försäljningen har omsatt flera miljoner kronor, säger kammaråklagare Thomas Andersson i en kommentar.

Totalt åtalas 25 personer, 19 män och 6 kvinnor. De är misstänkta för flera olika brott såsom grov smuggling och olovlig försäljning av alkoholdrycker, grovt brott. Vad de olika personerna åtalas för skiljer sig åt beroende på vilken roll de spelat i smugglingen.

Smugglingsresorna som enligt förundersökningen pågått sedan 2006 har gått till så att några personer har åkt till Tyskland och köpt en större mängd alkohol. På vägen tillbaka har en del av lasten lämnats vid ett lager i Danmark. Över gränsen till Sverige har smugglarna sett till att endast ta med sig den mängd alkohol som man, enligt de riktmärken som finns, får föra in i landet.

Tullverket uppskattar att ligan fört in cirka 16 000 liter sprit, 240 000 liter starköl, 23 000 liter starkcider och 3 000 liter vin till Sverige.

Alkoholen har sedan sålts vidare främst av de två personer som står åtalade som huvudmän, en 56-årig man och en 69-årig kvinna. Alkoholen har även sålts till ungdomar.

Joanna Wågström

Mer från Accent