Insamling

Simmade över Vättern mot alkoholindustrins vattenförbrukning

IOGT-NTO:s regionchef i Afrika, Johan Sundqvist, simmade över Vättern för att uppmärksamma att alkoholindustrin i Tanzania använder livsviktigt vatten till öltillverkning.

Johan Sundqvist är en van och duktig simmare som simmat på elitnivå. För femton år sedan korsade han Vättern – som mäter en mil rakt över – på två timmar. Nu kände han att det var dags igen, denna gång för att belysa en livsviktig fråga: alkoholindustrins ohämmade vattenförbrukning vid tillverkning av öl i Tanzania.

I Östafrika råder stor vattenbrist och bönder har svårt att bevattna sina odlingar, vilket leder till svält. Samtidigt brygger alkoholindustrin hundratusentals liter öl till befolkningen som i snitt dricker fyra, fem öl per person och dag. För att producera en liter öl går det åt 300 liter vatten.

– Syftet med Vättern-simningen är att uppmärksamma kopplingen mellan öltillverkning och vattenbrist, men också för att samla in pengar till IOGT-NTO:s internationella verksamhet. Vi har fått minskade medel från Forum Syd, men om vi skulle få ihop 100 000 kronor skulle vi kunna arbeta konkret med miljöfrågor kring vatten, berättade Johan Sundqvist för Accent i början av året, då planerna på simprojektet – som har marknadsförts via hans Go fund me-sida på sociala medier – sjösattes.

Den 4 augusti fick en solig start och simturen genomfördes i sällskap av en följebåt och utan incidenter på 2 timmar och 25 minuter, en tid han är stolt över.

– Det gick snabbare än väntat, trots att jag blev sjösjuk under simturen när det blåste upp. Men det blev en fantastisk dag, jag är jättenöjd, säger Johan Sundqvist, som både före och efter simturen intervjuades av flera riksmedia.

Han berättar att pengar har strömmat och fortsätter att strömma in till projektet, som blev en större succé än han vågat hoppas på.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer