Cannabis

Sanningar och lögner om cannabis

Begeistrade investerare och lyriska konsumenter, men också oroade forskare. Vetenskapens värld:s dokumentär i SVT gav en allsidig bild av situationen i Colorado efter legaliseringen av cannabis.

I dokumentären få vi se hur nybyggaranda råder i delstaten Colorado. Uppenbarligen ser investerare en lukrativ marknad här. Programmet visar hur forskare tar fram nya sorter och hur man provar ut nya godissmaker på cannabis. Sedan man legaliserade försäljningen den 1 januari i år har 300 butiker öppnats bara i Denver.

Framgångsfaktorn för legaliseringsrörelsen i USA har varit att fokusera på cannabis som medicin. Genom att få det godkänt för medicinska ändamål banas väg även för annan användning.

Vi får höra lyriska beskrivningar av drogen, men också oroade röster, som psykiatern och beroendeforskaren Paula Riggs. Hon har länge arbetat med ungdomar, men det senaste året har hennes verklighet ändrats dramatiskt. Särskilt är det ungdomars attityder till drogen som ändrats.

– Helt vanliga ungdomar använder nu cannabis och utgår från att det är en ofarlig partydrog, men var sjätte som experimenterar bir beroende. Genom att legalisera har vi vuxna sagt till ungdomarna att marijuana är okej att använda.  Ungdomarna uppfattar det som att det är ofarligt, säger hon i programmet.

Missade du dokumentären kan du se den på SVT Play fram till 18 juni.

Efter dokumentären var det debatt i SVT:s Aktuellt. Beroendeforskaren Fred Nyberg varnade för faror med drogen. Sociologiprofessor Ted Goldberg ansåg att Sverige bara tar in vissa ståndpunkter och vill att en drogkommitté utses. Du kan se debatten här:

Mer från Accent