Representation

Så har kommunpolitikerna låtit alkoholen flöda

Efter alkoholskandalen med ett regionråds omfattande alkoholinköp på skattebetalarnas bekostnad har Region Skåne infört totalstopp för alkohol. Nu har det även kommit fram mer information om hur politiker i Staffanstorps kommun har låtit alkoholen flöda.

Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) beslöt att Region Skånes alkoholpolicy ska göras om efter uppmärksamheten kring regionrådet Michael Sandins (M) stora alkoholinköp. Den nya policyn kommer att innebära totalstopp för alkohol vid intern representation, enligt P4 Malmöhus. Och alkoholstoppet har redan börjat gälla, trots att den nya policyn ännu inte är klubbad.

Nu har det även kommit fram mer information om hur Michael Sandins alkoholvanor har påverkat representationskulturen i Staffanstorps kommun, där han tidigare var ordförande i kommunstyrelsen. Sydsvenskan har tittat på representationen i de kommunala bolagen i koncernen Staffanstorp Centrum AB, och alkoholen flödar minst sagt på kvittona.

Exempelvis har invånarna i Staffanstorp fått betala för pilsner, mojito, mango colada och fernet branca på en bar i Berlin, då Staffanstorpspolitiker haft en ”Diskussion kring fastigheter SCAB”, och öl, gin tonic, cocktail och Marc de Bourgogne då politikerna har haft ett planeringsmöte för Staffanstorp Centrum AB.

Listan över tillfällen då alkohol har intagits på till synes vanliga möten är lång, och nu föreslås det att Staffanstorps kommun ska gå i Region Skånes fotspår och införa nolltolerans för alkohol vid intern representation för hela kommunen.

Om även andra kommuner och landsting funderar på att skriva om sina alkoholriktlinjer efter den senaste tidens skandaler vet inte Claes Bertilson, sektionschef på avdelningen för kommunikation på Sveriges Kommuner och Landsting. Och det är inte heller något som arbetsgivar- och medlemsorganisationen tänker blanda sig i.

– Vi kommer inte att sätta några riktlinjer. Alla kommuner och landsting måste sätta sina riktlinjer själva. Vi är ju ingen myndighet på det viset gentemot våra medlemmar, och det är ingen som har bett oss att skriva några riktlinjer eller något sådant. Den frågan ligger helt lokalt, säger han till Accent.

Tror du att fler kommuner och landsting kommer att skärpa sina alkoholriktlinjer efter det här?

– Jag kan inte spekulera i det över huvud taget. Vi får ingen information om det.

Tycker du att Region Skåne har gjort rätt som har infört totalstopp för alkohol vid intern representation?

– Jag kommer inte uttala mig om specifika landstings och kommuners regler. För det första vet jag inte riktigt hur de ser ut och för det andra är det upp till dem att bestämma vilka regler de vill ha – det är inte upp till oss på förbundet att säga om det är bra eller dåliga regler, säger Claes Bertilson.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer