S föreslår skärpta lagar för langning

Socialdemokraterna vill ge polisen rätt att titta i ungas väskor vid misstanke om att de har alkohol med sig. De vill ävenhöja minimistraffet för den som langar från sex månaders till ett års fängelse. Partiet föreslår också att kontaktpoliser ska jobba mer riktat mot langning.

Förslagen presenterades i dag av Thomas Bodström, som är ordförande i Riksdagens justitieutskott, i en intervju i Ekot i Sveriges Radio.

– I dag känner många poliser en stor frustration, säkert också föräldrarna, när en 15-åring bara kan säga nej och gå vidare in i en park och dricka sig berusad och så kan det få väldigt ödesdigra konsekvenser, sade Thomas Bodström till Ekot.

Om lagändringarna kommer att införas vid en rödgrön vinst är oklart. Socialdemokraterna har inte diskuterat förslaget med de andra partierna ännu.

Anna Carlstedt, förbundsordförande i IOGT-NTO kommenterar Socialdemokraternas utspel med att det är de första vettiga alkoholpolitiska förslagen i valrörelsen men att de ändå är tandlösa:

– Bodström förbiser helt grundproblemet – de höga införselkvoterna. Om de sänks kommer problemen med langning att minska. Då skulle man slippa integritetsdebatt med väskkontroller och annat, säger hon.

Joanna Wågström

Mer från Accent