Ryskt bilförbund överklagar 0,0 promille

DRUGNEWS. Från augusti gäller åter noll promille alkohol i trafiken i Ryssland. Men nu kommer lagen överklagas till högsta domstolen eftersom den, enligt ordföranden för Ryska bilägareförbundet, strider mot en FN-konvention om alkohol i trafiken.

År 2008 ändrades tidigare promillegränsen från 0,0 till 0,3 promille. Men för att hejda omfattande supande och minska alkoholrelaterade trafikolyckor, så godkände ryska duman en återgång till tidigare 0,0. Något som även president Medvedev krävt.

Men lagen är kontroversiell. Dels därför att den strider mot Wien-konventionen om trafik som tillåter ett minimum av alkohol, som Ryssland skrivit under.

– Redan innan lagen infördes refererade vi till Wien-konventionen, men detta struntade regeringen i och införde lagen i alla fall. Nu förbereder vi en överklagan till högsta domstolen, säger Ryska bilägarförbundets ordförande, Sergei Kanaev, till RIA.

Men även för att bilförare som inte druckit alkohol, men kanske intagit mjölk eller ätit ett speciellt bröd som är populärt i Ryssland kan ge små utslag i utandningskontroller.

En omfattande kampanj mot alkohol har inletts i Ryssland. Vid årsskiftet höjdes minimipris på vodka med 50 procent och flera andra restriktioner planeras. Målet är att halvera alkoholkonsumtionen på tio år.

Drugnews/BC

Mer från Accent