Riksdagsledamot praktiserar på Systembolaget

Caroline Szyber, KD, är en av flera unga riksdagsledamöter som Systembolaget bjudit in för att praktisera i butik. Hon är en stark anhängare av monopolet som hon tror blir hotat om Sverige tillåter gårdsförsäljning.

När Accent kommer till praktikplatsen är det omöjligt att skilja Caroline Szyber från den övriga personalen. Hon har egen namnskylt och samma klädsel som alla andra. Hon har hunnit plocka upp varor och fått lära sig att man hälsar på alla kunderna i butiken, både för att de ska känna sig välkomna och för att man ska få koll på att inga alkoholpåverkade eller underåriga handlar. Det här är en av flera arbetsplatser Caroline Szyber ska praktisera på.

− Jag tycker det är intressant att se hur det fungerar på olika arbetsplatser, särskilt sådana där många ungdomar jobbar extra. Av den anledningen ska jag även jobba på Mc Donalds, säger hon.

Hon tycker att det är spännande med Systembolaget eftersom de säljer en vara som inte ska man göra reklam för. Det ville hon gärna se om det fungerade i praktiken. Hon har tidigare bara haft erfarenhet av Systembolaget som kund.

− Jag har alltid blivit trevligt bemött och fått hjälp med råd och tips vad som passar till den mat jag tänkt laga. Servicedelen fungerar bra, tycker jag. Sedan tror jag på Systembolaget som idé. Vi måste värna om monopolet, säger hon.

Häromdagen sade hennes partiledare, Göran Hägglund, till DN att han vill tillåta gårdsförsäljning av alkohol om det inte hotar monopolet. Caroline Szyber delar inte den åsikten.

− Jag är jurist och specialiserad på EG-rätt, säger hon. Jag har svårt att se att det inte skulle påverka monopolet. Vi borde göra annat för att stimulera landsbygden.

Hon har däremot inga invändningar mot att Systembolaget börjar med internethandel.

− Det är väl bra att man testar, men det måste göras med försiktighet. Det är viktigt att hålla reda på vem mottagaren är och i vilket skick, säger hon.

Systembolagets syfte med att bjuda in riksdagsmän att praktisera är att öka kunskapen om monopolet och förståelsen för hur de arbetar. Liksom att visa på arbetet med ålderskontroll.

Förra veckan friades en Systembolagsanställd trots att han sålt alkohol till en 18-åring. Rätten bedömde att det måste vara tillåtet att göra misstag ibland och tog hänsyn till den stressiga arbetssituation mannen befann sig i då han var ensam i kassan och det bildats kö bakom 18-åringen. Lennart Agén, presschef på Systembolaget, är nöjd med beslutet.

− Vi är väldigt glada. Framför allt för vår medarbetares skull, men också för att tingsrätten tog hänsyn till svårigheten att undvika att sådant här kan inträffa. Samtidigt är det alvarligt när det händer. Den frikände mannen har fått en skriftlig erinran från oss, men han kommer att jobba kvar och vi har fullt förtroende för honom, säger Lennart Agén.

Enligt Lennart Agén har mannen jobbat prickfritt på Systembolaget i 19 år.

− Vår medarbetare har tagit det här väldigt hårt. Jag är övertygad om att det inte kommer att hända igen, säger Lennart Agén till Accent.

Eva Ekeroth

Mer från Accent