Smuggling

Rekordmånga beslag av droger 2016

Förra året gjordes tio procent fler beslag av droger och dopingpreparat jämfört med 2015.

Tullverket genomförde totalt 7 318 beslag under 2016. Man har framför allt siktat in sig på tyngre trafik under det gångna året vilket gett effekt. Det rapporterar Sveriges Radio.

Satsningen på att kontrollera fler lastbilar har gett stora beslag som resultat enligt Therese Mattson, generaldirektör på Tullverket.

– Vi har jobbat i varuflödet och utmed på gränserna i och i de tunga flödena, det vill säga med lastbilar framförallt, säger hon till Ekot.

En stor del av ökningen består av cannabis. Under 2016 beslagtogs mer än 1,3 ton cannabis av tullverket.

– Det är är tre gånger högre än vad de har varit tidigare. Och det tyder på att det finns en stor marknad och efterfrågan i Sverige, säger Therese Mattson.

Trots fler beslag av amfetamin och kokain så minskade den totala mängden beslagtagna droger av denna typ. Ecstacy har däremot ökat i Tullverkets statistik. 17 kilo beslagtogs 2016. 2015 var samma siffra bara 2 kilo. Även heroin ökade från 2,6 kilo 2015 till 31,3 kilo förra året. Therese Mattson säger att Tullverket sett en tydlig skillnad i smugglingen av heroin.

– Det är enskilda stora beslag som ger det här utslaget i vår statistik. Uppenbarligen finns det en stor marknad för heroin i Sverige, säger hon till Ekot.

Även beslagen i postflödet ökade under 2016. Där handlar beslagen främst om mindre mängder narkotika som säljs via nätet. Under förra året gjordes över 4100 beslag av denna typ och enligt Therese Mattson är det här arbetet väldigt personalintensivt.

– Det är enorma paketflöden som kommer till Sverige. Det kräver stora insatser för att hitta väldigt många paket med väldigt små innehåll, säger hon till Ekot.

Vill du läsa mer om alkohol och andra droger? Prenumerera kostnadsfritt på Accents nyhetsbrev och få veckans nyheter direkt i din mejlbox:

Din e-post

»

Mer från Accent