Alkoholskatt

Regeringen vill höja alkoholskatten ännu mer

När vårbudgeten presenterades föreslog regeringen en höjning av alkoholskatten. Nu vill Anders Borg öka den ytterligare.

För bara några veckor sedan föreslog regeringen en höjning av alkoholskatten. Samtidigt föreslogs en sänkning av studiebidraget med 300 kronor per månad. Efter starka protester tar regeringen tillbaka det förslaget och väljer att höja alkoholskatten lite till.

– Om vi höjer skatten på öl och vin lite till så ser vi att vi kan klara budgeten utan att sänka studiebidragen, säger Anders Borg till Ekot.

IOGT-NTO välkomnar förslaget och menar att höjningar av alkoholskatten ger dubbla vinster.

– Vi har pratat mycket om begreppet vit skatteväxling, alltså att höjningar av alkoholskatten kan användas till att finansiera andra områden samtidigt som det leder till att samhällskostnaderna för alkohol minskar, säger Anna Carlstedt, ordförande för IOGT-NTO.

Vit skatteväxling är ett begrepp som IOGT-NTO lanserade under Almedalsveckan förra året. Då föreslogs att intäkterna från den höjda skatten skulle användas till kultur, till exempel gratis entré till muséer samtidigt som konsumtionen av alkohol skulle minska och därmed de olika kostnader alkoholen för med sig, som sjukvård, polisinsatser och produktionsbortfall.

– Alkohol beräknas kosta svenska folket minst 45 miljarder kronor varje år och det är pengar som borde användas till att förbättra och bygga upp samhället. Vi är mitt i ett valår och oavsett om man pratar skola, vård eller andra frågor så handlar det om resurser. Genom att minska alkoholkonsumtionen får vi de resurserna samtidigt som vi minskar personliga skador och det lidande alkoholen för med sig, avslutar Anna Carlstedt.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer