Alkoholskatt

Regeringen höjer alkoholskatten med fem procent

I regeringens vårproposition föreslås att punktskatten på öl och vin höjs med fem procent. Går förslaget igenom är IOGT-NTO:s skattemål för året i princip uppnått.

Vid en presskonferens på morgonen meddelar Anders Borg att vårpropositionen kommer att innehålla förslag på höjning av fordonsskatten, alkoholskatt och tobaksskatt.

Anders Borg betonar att det är en försiktig höjning som görs eftersom regeringen vill försäkra sig om att verkligen få in skatten. Han säger också att fler sådana försiktiga ökningar är att vänta framöver.

– Det finns en poäng i att styrningen i samhällsekonomin går till att minska sådant som koldioxidutsläpp, alkohol och tobak som är dåligt för folkhälsan, säger Anders Borg vid presskonferensen.

Höjningen av alkohol- och tobaksskatterna beräknas ge en miljard extra per år till statsfinanserna.

Linda Engström, biträdande generalsekreterare på IOGT-NTO, är glad över beskedet.

– Bra Anders Borg! Kul att han förstått vikten av en höjd alkoholskatt och att han visar att han verkligen menade vad han sa när han sa att vi skulle arbeta och inte supa, säger hon till Accent.

IOGT-NTO:s målsättning för 2014 var fyra femmor: 5 000 nya medlemmar, 500 fester, 50 nya verksamheter – och fem procents höjd alkoholskatt.

– På ett sätt är det målet nu uppnått, även om vi vill se en höjning även av spritskatten. Viktigare än procenten är markeringen att alkoholskatten är en alkoholpolitisk fråga och måste höjas i takt med prisutvecklingen. Men monopolfrågan finns kvar. Man kan inte ersätta monopolet med skattehöjningar, säger Linda Engström.

Hon tror inte att det är en tillfällighet att skatten just höjdes med fem procent.

– Om man får ha lite storhetsvansinne så tror jag att vi kan ha påverkat. Jag tror att Anders Borg har uppfattat att det finns en opinion för en skattehöjning och siffran fem procent har cirkulerat. Nu hoppas vi bara att Socialdemokraterna hänger på, säger Linda Engström.

För konsumenten betyder inte skattehöjningen särskilt mycket. En flaska vin på 75 cl som idag kostar 59 kronor kommer att kosta 60. En burk öl som kostar 16 kronor kommer att höjas med 30 öre.

Mer från Accent