Politik

Rapport från bardiskarna

Joanna Korbutiak går ut på nation i Uppsala för att se hur mycket alkohol det egentligen är i studentlivet.

Klockan är fem i sex en vanlig onsdagskväll. Det är mörkt och kallt, men på trappan utanför Uplands nation har ett tiotal människor samlats. När klockan slår hel öppnas porten in till värmen och studenterna ramlar ned för trappan, visar upp sina nationskort i entrén och hamnar sedan automatisk i barkön. Rummen i den labyrintliknande källaren fylls snabbt och ur högtalarna strömmar föga publikfriande dödsmetall.

När man tänker på fest i Uppsala är det kanske inte det här man föreställt sig: öl i plastglas, intryckt i ett hörn i en källare ackompanjerad av dålig musik. Studentlivet präglas till stor del av findrickande. Var och varannan helg är det gasque eller bal, där kvällen blir till en halv dag och en hel natt. Styrd av fördrink, måltidsvin, snaps, punsch och avec, där var dryck har sin egen sång som kan hittas i ett fint sånghäfte. Men om vi vill lära känna studentvardagen, då är det på pubrundan vi ska börja.

Runt hörnet från Uplands ligger V-Dala som är en av stans största nationer. I den obligatoriska entrén visar jag återigen upp mitt nationskort, endast de som studerar i Uppsala, alternativt fortsätter att betala sin medlemsavgift efter att de slutat, får komma in.

På disken möts jag av en laminerad skylt med det pliktskyldiga budskapet ”Är du ny i stan? Kom ihåg att dricka varannan vatten”. Samma skyltar hittar jag sedan på toaletten, men med tanke på hur det brukar se ut här när de har klubb tvivlar jag på att uppmaningen når fram.

När jag frågar om alkoholfria alternativ svarar bartendern vant: ”Cider, öl eller drink?”.

Dödsmusiken är här utbytt mot en mer behaglig indierock, men när våra hamburgare är slut drar vi ändå vidare, det gäller att inte fastna.

Den klassiska pubrundan, där en öl ska drickas på var och en av de 13 nationerna, är ett obligatoriskt inslag under terminens nollningsvecka. Det blir ett slags ”mandomsprov”, ivrigt påhejat av lika delar traditioner och grupptryck.

Nationerna beskrivs ofta som studentens andra vardagsrum. Många bor trångt och delar kök, vilket gör det smidigt att ses ute. Maten och alkoholen är tillräckligt billig för att studielånet ska räcka till flera besök i veckan. När alkoholen finns på armlängds avstånd blir det lätt en öl, eller två, eller tre.

Efter ett snabbt glas på den mindre charmiga Göteborgs nation, som inte riktigt lyckats med västkuststämningen trots fiskenät och turkosa väggar, försöker vi komma in på både Snerikes* och Gotlands nationer, men där är det fullt. Kvällens sista stopp blir därför Norrlands, och eftersom hamburgarna vi åt tidigare redan är glömda beställer vi pommes frites. Jag får jag välja mellan flera olika alkoholfria ölsorter och med drickan i handen klämmer vi oss förbi darttavlorna för att inta våra platser längst ner vid fönstret. På vägen passerar vi både en pensionär med rollator och en man utklädd till drake.

Precis när jag konstaterar att det känns som att folk inte är fulla i kväll, flyttar sig killen som sitter längre bort vid samma bord över till oss. Jag gissar att det är alkoholprocenten i hans blod som tvättat bort den självinsikt som behövts för att inse att vi inte alls har något intresse av att prata med honom. Med samma övertydlighet som en förälder pratar med ett barn klargör vi det, men det hindrar honom inte från att under den närmsta timmen göra flera försök.

Förutom den dryga snubben är kvällens pubrunda trevlig, och jag tror att nationen som vardagsrum fungerar fint för de allra flesta. Men det är lätt att glömma det som inte syns på ytan. För statistiken talar sitt tydliga språk: Allt för många studenter misslyckas med att balansera den ständigt pågående festen, och vardagsdrickandet riskerar att övergå i ett beroende. Samtidigt som den som inte trivs i miljöer där det dricks alkohol lätt blir exkluderad. Det är de som får betala det verkliga priset för den billiga ölen.

*Snerikes är kortnamnet för Södermanlands-Nerikes nation.

Läs mer i Accents serie om alkoholen och studentlivet:

Så mycket dricks i studentföreningarna

Bryt mot alkoholnormen

Mer från Accent