Studentliv

Bryt mot alkoholnormen

Många studenter dricker så mycket alkohol att de riskerar hälsan. Hälften tycker att det är svårt att passa in i studentlivet om man inte dricker alkohol.

Med kampanjen Bryt har UNF, Ungdomens nykterhetsförbund försökt påverka alkoholkulturen bland studenter. Accent följde med när Bryt, som pågått under hela 2015, gästade Umeå universitet.

– Hej, är ni sugna på lite bubbel?

Amanda Borg ler mot ett gäng studenter vid Umeå universitet och börjar dela ut alkoholfri champagne i plastmuggar.

– Vi jobbar med en kampanj som heter Bryt som kollar på alkoholkulturen på universiteten, fortsätter hon.

Medan Måns, Klara och Axel, som läser på juristlinjen, plockar på sig varsin frukostmacka och sippar på bubblet småpratar de med Amanda. Efter ett tag kommer de in på nollningen.

– Jag tycker inte att det är så mycket hets vid nollningen, säger Måns.

– Fast jo, det är ju alkohol nästan hela tiden, säger Klara, men lägger till att hon personligen inte har upplevt någon alkoholhets på universitetet.

Umeå universitet är sista stoppet på den campusturné där kampanjledarna Amanda Borg och Christine Gelfgren besökt sju olika universitet och högskolor. De har föreläst om alkoholnormen, bjudit på champagnefrukost, diskuterat alkoholhets med studenter, anordnat alkoholfria provningar, låtit studenter fota sig i deras photobooth i den rosa Bryt-bussen, och hängt utanför studentpubar. Syftet är att ändra studenters attityder till alkohol.

– Det roligaste är när vi får folk att reflektera. När vi märker att en grupp studenter som har pratat med oss fortfarande sitter och pratar om hur de dricker och varför tio minuter senare, säger Amanda Borg.

– Det är också roligt när UNF:are som varit med oss ute på universiteten sedan vågar åka tillbaka själva och dra igång en egen grej, säger Christine Gelfgren.

Några timmar senare är stämningen och omgivningen en helt annan. Amanda Borg kör sakta Brytbussen längs en cykelväg för att komma nära ingången till Brännbollsyrans festival, dit en stor del av Umeås studenter är på väg i kväll. Många är glada och skrattar, men en kille gråter för att han är för full för att komma in på området, och en annan leds bort av två poliser.

Ett gäng UNF:are är med för att hjälpa Amanda Borg och Christine Gelfgren att bjuda studenterna på alkoholfritt. Nicole Steegmans, som är student och distriktsordförande för UNF Västerbotten, upplever att det finns en stor alkoholhets på universitetet.

– Jag tror att det behövs en sån här kampanj bland studenter, där någon kommer med en positiv attityd och lyfter ett annat alternativ, i stället för att bara ge skrämselpropaganda, säger hon.

Bara några meter från Bryt-bussen står en grupp studenter i en cirkel och sjunger högt snapsvisan ”Sätt nu flaskan till din mun! Tjo-fa-de-rittan lambo! Och drick ur, din fylle-fylle hund. Tjo-fa-de-rittan lambo!” medan de turas om att halsa ur en vinflaska. UNF:arna häller upp rad efter rad av alkoholfri öl, vin, cider och bubbel på Bryts bardisk och delar ut till de som går förbi.

Lovisa Tolander som läser till socionom vid Umeå universitet stannar till och testar ett glas alkoholfritt vitt vin.

– Det var gott! Ganska likt vanligt vin, men snällare, utvärderar hon och fortsätter:

– Jag brukar inte dricka så mycket alkohol, och för mig personligen går det bra att välja om jag vill dricka eller inte.

– Ja, i våra umgängeskretsar finns det ingen hets. Man får vara den man är, lägger läkarstudenten Carolina Ahlberg till.

Men de har ändå märkt av alkoholnormen.

– På nollningen hade vi alkoholfria alternativ, men de flesta drack ju och det blir ändå att man ”ska” dricka, säger Lovisa Tolander innan de går vidare mot festivalområdet.

Bryts kampanjledare besökte sju universitet och högskolor. Foto: Malin Grönborg
Bryts kampanjledare besökte sju universitet och högskolor. Foto: Malin Grönborg

Amanda Borg konstaterar att de studenter som främst märker av alkoholhetsen och alkoholnormen, är de som inte dricker. Det märkte både hon och Christine Gelfgren när de slutade att dricka alkohol under studietiden.

– När man väl börjar se på studentvärlden med alkoholnormsglasögon går det liksom inte att ta av dem. Skulle man byta ut studenterna mot typ ett gäng 40-åriga elektriker, skulle man inte alls tycka att det var okej, säger Christine Gelfgren.

UNF:aren Daniel Bergdahl, som pluggar vid Umeå universitet, har också tydligt märkt av den starka alkoholnormen.

– Under de första tre veckorna under mottagningen kom folk fulla till skolan. Och jag får väldigt ofta frågan om varför jag inte dricker.

Ibland har han tyckt att det har varit svårt att komma in i gemenskapen på grund av att han inte dricker alkohol. Därför gillar Daniel Bergdahl Bryt.

– Det känns bra och viktigt att visa folk att det går bra att ha roligt och dricka gott även utan alkohol, säger han, och delar ut mer alkoholfri öl.

Amanda Borg och Christine Gelfgren. Foto: Yulia Lindberg
Amanda Borg och Christine Gelfgren. Foto: Yulia Lindberg

Så funkar Bryt

Bryt är UNF:s stora satsning på att påverka attityder. Men hur gör man? Accent ställer fyra frågor till kampanjledarna Amanda Borg och Christine Gelfgren.

Vad är egentligen attitydpåverkan?

– Det handlar om att påverka hur människor tänker om ett ämne, i det här fallet alkohol. I Sverige tycker de flesta att det är självklart att man dricker vid festliga tillfällen, och man blir berusad väldigt ofta. I studentvärlden är det också så, men ännu mer, och det är det vi vill förändra.

Så hur jobbar ni för att minska alkoholhetsen bland studenter?

– All forskning visar att det inte är effektivt att prata om det som är dåligt med ett beteende om man vill ändra det. Därför har vi valt att lyfta fram det önskade beteendet och en annan inställning till alkohol, till exempel genom att prata om goda alkoholfria alternativ.

Men forskningen visar också att det tar väldigt lång tid att förändra människors attityder?

– Vi försöker ta fram metoder som UNF sedan kan jobba vidare med. Som ett startskott är Bryt-kampanjen bra, men för att göra en riktig skillnad måste UNF jobba längre och mer långsiktigt.

Vad har ni fått för respons på kampanjen?

– Vi är glatt överraskade. Vi trodde att det skulle vara svårare, men har blivit väldigt positivt bemötta. Speciellt av många kårer som ju har mycket makt att förändra. De har insett att de behöver hjälp med att förändra alkoholkulturen och är öppna för att vi kan hjälpa till.

Undersökning: Alkoholhets vanligast vid nollning

• 72 procent av Sveriges studenter har upplevt alkoholhets under sin tid vid universitetet. De vanligaste tillfällena det har skett är under nollningar, då 63 procent har upplevt alkoholhets, och så kallade sittningar, då 59 procent har upplevt alkoholhets.

• Endast 30 procent av studenterna tycker dock att de själva har utsatt någon för hets.

• Alla tycker inte att alkoholhetsen är negativt, 22 procent av dem som svarat ja på frågan om de upplevt alkoholhets ser hetsen som någonting positivt.

Källa: Enkätundersökning från Bryt, där 503 studenter har svarat på frågor kring alkohol i studentvärlden.

Läs mer i Accents serie om alkoholen och studentlivet:

Så mycket dricks i studentföreningarna

Rapport från bardiskarna

Mer från Accent