Alkoholskatt

Qatar chockhöjer alkoholskatten

Ett sexpack öl kommer att kosta minst 200 kronor under fotbolls-VM 2022 i Qatar.

Den första januari trädde Qatars nya alkoholskatt i kraft. Skatten är på 100 procent av det tidigare priset på varan. Det rapporterar New York Times.

Landet, vars invånare till största delen är muslimer, har länge haft stränga regleringar kring alkoholförsäljning och -konsumtion och väljer nu att fördubbla alkoholpriset i ett svep.

Qatar har ett statligt alkoholmonopol och det var monopolets återförsäljare Qatar Distribution Company som kommunicerade prishöjningen till sina kunder.
”All alkohol som importeras till Qatar kommer att beskattas med 100%. Detta kommer leda till en fördubbling av priset på alkoholprodukter,” skriver man i ett uttalande.

Det är bara utlänningar som är bosatta i Qatar som överhuvudtaget har möjlighet att köpa alkohol från monopolet. Besökare kan köpa alkohol från ett fåtal barer på internationella hotell.

2022 står Qatar värd för VM i herrfotboll och man räknar med uppåt en och en halv miljon besökare. Qatar har antytt att alkoholkonsumtion kommer tillåtas på specifika platser under VM.

Mer från Accent