IOGT-NTO

Polisen förklarar torgmötestaktik

Nu förklarar polischefen Ola Severinsson varför Sverigedemokraterna återigen fick tillstånd att hålla torgmöte utanför IOGT-NTO:s hus i Växjö. Till Accent säger polischefen att han inte gillar Sverigedemokraternas åsikter men att det är hans ansvar att stå för deras säkerhet.

I våras höll Sverigedemokraterna möte på Vattentorget i Växjö, alldeles utanför IOGT-NTO:s hus. Det upprörde medlemmarna som tyckte att IOGT-NTO riskerade att förknippas med Sverigedemokraterna. Byggnadsföreningen skrev ett brev till kommunen och polisen och efterlyste dialog inför framtida evenemang.

I morse var det dags igen. Inför dagens möte inbjöd polisen till ett samrådsmöte. Mötet hölls för ett par veckor sedan, men IOGT-NTO är inte nöjda med resultatet.

– ­Efter 20 sekunder sa vi ifrån att det inte kunde anses vara ett samrådsmöte, utan ett informationsmöte. Allt var redan beslutat, säger Curt Thapper, ordförande i byggnadsföreningen.

Enligt Curt Thapper lyckades IOGT-NTO ändå förhandla sig till ett löfte om att de fem parkeringsplatserna som IOGT-NTO arrenderar inte skulle tas i anspråk.

– ­Men när vi kom hit i morse hade de ändå ett tält på vår parkeringsplats, säger Curt Thapper.

Han betonar att IOGT-NTO inte är emot mötesfrihet.

– Vi är inte emot demonstrationer eller att folk uttrycker sin åsikt. Vad de gör på den kommunala marken har ju inte heller vi med att göra, men vi vill inte ha Sverigedemokraterna på vår parkering. Det kan uppfattas som att vi har en koppling till dem, säger Curt Thapper.

Jonatan Bengtsson, UNF, tycker att polisen kunde ha en bättre dialog med IOGT-NTO.

– Det finns ju massor av andra platser de kan vara på. Varför just utanför vårt hus? Jag var med på samrådsmötet och det enda vi fick igenom var ett löfte om att Sverigedemokraterna i alla fall inte skulle stå på vår parkering. Vi har blivit helt överkörda av polisen, säger han.

Jonatan Bengtsson var med vid morgonens möte.

Polischefen Ola Severinsson har förståelse för IOGT-NTO:s ilska.

– Det var jag som bjöd in till och höll i mötet. IOGT-NTO hade uppfattat det som att de kunde påverka var mötet skulle hållas, men så var det inte. Det är mitt fel att det var otydligt och det är jag hemskt ledsen för, säger han.

Att mötet inte kunde hållas på annan plats förklarar han med att det rent polistaktiskt var den bästa platsen.

– Stortorget är vårt förstahandsval, men där håller man på att bygga om så det går inte. Då är Vattentorget det bästa läget. Jag förstår att IOGT-NTO är upprörda och inte vill förknippas med Sverigedemokraterna. Jag gillar inte heller deras åsikter, men det är ändå mitt ansvar att skydda dem, säger han.

Han betonar att han alltid haft ett gott samarbete med IOGT-NTO och UNF och hoppas att det ska fortsätta.

– De gör ett fantastiskt jobb. Jag tror inte att det är någon risk att någon av dem som passerade torget förknippar IOGT-NTO med Sverigedemokraterna. De flesta vet nog att IOGT-NTO står för öppenhet och tolerans. De hade ju också hängt upp en fin banderoll på huset, säger Ola Severinsson.

Foto: Elisabeth Ferner
Foto: Elisabeth Ferner

Banderollen han talar om hänger på fasaden mot Vattentorget. Den bär IOGT-NTO:s logga och texten ”Ett mångkulturellt hus. Boka lokal hos oss”.

– ­Vi gjorde den i fredags, säger Curt Thapper. Vi ville göra någonting för att markera att vi har andra värderingar än Sverigedemokraterna, säger han.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer